current views are: 3

30 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση12:20

Δήμαρχος Λέσβου στο newpost: «Ξεβράζει πτώματα η θάλασσα – Δεν έχουμε πού να βάλουμε τους νεκρούς»

Δραματική είναι η κατάσταση στο νησί της Λέσβου με τους πρόσφυγες να φτάνουν κατά χιλιάδες ανά ώρα στις παραλίες την ώρα που ο καιρός έχει αγριέψει και το ένα ναυάγιο διαδέχεται το άλλο.

Δημοσίευση 12:20’
αρθρο-newpost

Δραματική είναι η κατάσταση στο νησί της Λέσβου με τους πρόσφυγες να φτάνουν κατά χιλιάδες ανά ώρα στις παραλίες την ώρα που ο καιρός έχει αγριέψει και το ένα ναυάγιο διαδέχεται το άλλο.

Δραματική είναι η κατάσταση στο νησί της Λέσβου με τους τραυματίες πρόσφυγες να μην… χωράνε στο νοσοκομείο του νησιού ενώ στο νεκροτομείο έχουν συσσωρευτεί δεκάδες πτώματα. Την ίδια στιγμή, φτάνουν νέες καραβιές ακόμα και ανά μία ώρα στις παραλίες του νησιού, όταν μάλιστα ο καιρός έχει «αγριέψει».

«Το ένα ναυάγιο διαδέχεται το άλλο. Εδώ και πέντε μήνες φωνάζω ότι το έγκλημα στο Αιγαίο πρέπει να σταματήσει» δηλώνει στο newpost, o δήμαρχος Λέσβου, κ. Σπύρος Γαληνός.

Όπως εξηγεί το πρόβλημα στο νησί έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που «η θάλασσα ξεβράζει πτώματα. Δεν έχουμε χώρο για τα πτώματα. Αναζητούμε έναν χώρο, να τον νοικιάσουμε, για να γίνει η ταφή των νεκρών προσφύγων καθώς στο νεκροτομείο του νοσοκομείου έχουν συσσωρευτεί παραπάνω από ό,τι είναι δυνατό».

Ο δήμος Λέσβου έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να παρακαμφθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την ταφή των πτωμάτων που ξεβράζονται στις παραλίες.

«Ήδη 30 πτώματα έχουν συσσωρευτεί. Ελπίζουμε να μας επιτρέψουν να χρησιμοποιήσουμε ένα χώρο δίπλα στο νοσοκομείο, στον Άγιο Παντελεήμονα, για να γίνει η ταφή και ας μην έχει χαρακτηριστεί νεκροταφείο», προσθέτει ο κ. Γαληνός. 

Ο κ. Γαληνός τόνισε ότι οι δουλέμποροι έχουν αποθρασυνθεί και στέλνουν πλοία που είναι ετοιμόροπα για να βουλιάζουν αμέσως. 

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δουλέμποροι ρίχνουν την τιμή της… ταρίφας για να κάνουν το ταξίδι μέσα σε φουσκωτές βάρκες σε άσχημες καιρικές συνθήκες.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε όσους περισσότερους μπορούμε. Οι δουλέμποροι φέρνουν με τις βάρκες τους πρόσφυγες ακόμα και αν ο καιρός είναι απαγορευτικός. Δεν τους νοιάζει» εξηγεί στο newpost άνδρας του Λιμενικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον δήμαρχο Λέσβου, το Λιμενικό με 40 άνδρες, ξεπερνά τον εαυτό του καθημερινά στις περιπολίες. «Πρόκειται για ήρωες» τόνισε.

Ένα μετά το άλλο τα ναυάγια

Το Αιγαίο «βάφεται με αίμα» καθημερινά την τελευταία εβδομάδα θρηνώντας τον χαμό πολλών παιδιών. Οι νεκροί από το τραγικό ναύαγιο της Λέσβου είναι 16 ενώ ένας παραμένει αγνοούμενος. Συνολικά το λιμενικό έπειτα από υπεράνθρωπες προσπάθειες διέσωσε 274 πρόσφυγες. Ωστόσο, ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει συνεχώς καθώς νέα ναυάγια σημειώνονται από χτες σε γειτονικά νησιά της Λέσβου.

Δυο νέα ναυάγια με τουλάχιστον 18 νεκρούς πρόσφυγες σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο, λίγες μόνο ώρες μετά τα ναυάγια της Τετάρτης ανοιχτά της Λέσβου και της Σάμου, που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 15 νεκρούς και δεκάδες αγνοούμενους. 

Συγκεκριμένα, αργά χτες τη νύχτα ξύλινο σκάφος που μετέφερε πρόσφυγες ανατράπηκε μεταξύ Καλόλιμνου και Καλύμνου.

Αμεσα ξεκίνησαν έρευνες από τέσσερα σκάφη του Λιμενικού, πλωτό της Frontex, ελικόπτερο Σούπερ – Πούμα και τρία αλιευτικά και μέχρι τώρα έχουν διασωθεί 138 πρόσφυγες, ενώ έχουν ανασυρθεί 18 σοροί, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον εννέα παιδιά.
 


σχετικα αρθρα