current views are: 3

30 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση19:03

Η «μπίζνα» του θανάτου: Κουσάντασι – Λέσβος με μια σάπια βάρκα…

Καθημερινά εκατοντάδες πρόσφυγες ρισκάρουν τη ζωή τους στο Αιγαίο και πλέον ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται δραματικά. Εξάλλου, είναι πρόθυμοι να δώσουν τα πάντα, να χάσουν τα πάντα, για να φτάσουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον δήμαρχο της Λέσβου, κ. Γαληνός.

Δημοσίευση 19:03’
αρθρο-newpost

Καθημερινά εκατοντάδες πρόσφυγες ρισκάρουν τη ζωή τους στο Αιγαίο και πλέον ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται δραματικά. Εξάλλου, είναι πρόθυμοι να δώσουν τα πάντα, να χάσουν τα πάντα, για να φτάσουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον δήμαρχο της Λέσβου, κ. Γαληνός.

Ο αριθμός των νεκρών στο Αιγαίο αυξάνεται δραματικά καθημερινά όταν το ένα ναυάγιο διαδέχεται το άλλο καθώς εκατοντάδες πρόσφυγες ρισκάρουν τη ζωή τους στις ελληνικές θάλασσες.

Εξάλλου, είναι πρόθυμοι να δώσουν τα πάντα, να χάσουν τα πάντα, για να φτάσουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον δήμαρχο της Λέσβου, κ. Γαληνό.

Την ίδια ώρα, οι αδίστακτοι διακινητές ανθρώπων είναι πάντα έτοιμοι να κάνουν την «δουλειά τους» με το… αζημίωτο. Το κυνήγι της ευτυχίας για τους πρόσφυγες και το κυνήγι του εύκολου πλούτου για τους διακινητές συναντιέται στους δρόμους Σμύρνης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, η τακτική των διακινητών έχει παγιωθεί τους τελευταίους μήνες και το… ταξίδι από την Τουρκία στην Ελλάδα έχει αφετηρία για τους πρόσφυγες την Κωνσταντινούπολη. Χιλιάδες μετανάστες φτάνουν στο ευρωπαικότερο ίσως κομμάτι της Τουρκίας και όπως έχουν ενημερωθεί από συγγενείς και φίλους που έχουν κάνει το… δρομολόγιο, επόμενος σταθμός είναι η Σμύρνη.

Στη Σμύρνη αρχίζει η ουσιαστική παρουσία των δουλεμπόρων. Στους παραλιακούς δρόμους της Σμύρνης, οι δουλέμποροι βγαίνουν σαν «κράχτες» και αναζητούν τους πελάτες. Βρίσκουν τους πρόσφυγες, τους ενημερώνουν για το ταξίδι και ζητάνε από 2.000 κατ΄άτομο για την μεταφορά.

Αφού οι μετανάστες καταβάλλουν το ποσό, τότε οι πρώτες βάρκες γεμίζουν. Ωστόσο δεν πάνε απευθείας στα ελληνικά νησιά, αλλά στο Κουσάντασι. Πρόκειται για ένα παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετο στην τουρκική ακτή στο Αιγαίο, στην επαρχία Αϊδινίου, με χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο το καλοκαίρι. Το Κουσάντασι είναι απέναντι από τη Σάμο και απέχουν μόλις μία ώρα με το πλοίο της γραμμής.

Για τους πρόσφυγες όμως η απόσταση αυτή μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο και να κοστίσει την ίδια τους τη ζωή. Οι διακινητές που δεν διστάζουν σε τίποτα, προτιμούν να αφήσουν τις βάρκες με τους μετανάστες στη Λέσβο παρά στη Σάμο που είναι πιο κοντά. 

Το πρώτο που αντικρύζουν οι έλληνες λιμενικοί στις περιπολίες τους, είναι μπροστά πλαστικές βάρκες με στοιβαγμένους δεκάδες πρόσφυγες και παραδίπλα σε ταχύπλοο τους διακινητές που μόλις εντοπίσουν το σκάφος του λιμενικού, «ανάβουν» τις μηχανές για την επιστροφή στην Τουρκία. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Λιμενικό Σώμα τους τελευταίους 10 μήνες έχει συλλάβει πάνω από 277 διακινητές στο Αιγαίο.


σχετικα αρθρα