Στα νησιά του Βορειονατολικού Αιγαίου αυτές τις ημέρες κάτι έχει αλλάξει. Η πάλαι ποτέ φωνή διαμαρτυρίας για τους πρόσφυγες που περνούν κατά χιλιάδες καθημερινά από τα παράλια της Τουρκίας έχει γίνει κραυγή αγωνίας και σπαραγμός αλληλεγγύης με αφορμή τα δεκάδες πτώματα που ξεβράζονται από τον υγρό τάφο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. 

Η ζωή πια δεν είναι η ίδια. Τίποτα δεν είναι το ίδιο, όταν είσαι κάτοικος ενός νησιού και γνωρίζεις ότι ελάχιστα χιλιόμετρα από το σπίτι σου, κάποιο παιδί πεθαίνει αβοήθητο στην θάλασσα, ένα παιδί που δεν θα έχει πια κανένα δικαίωμα στο όνειρο για μια καλύτερη ζωή, αυτό που κουβαλούσε μαζί του, φεύγοντας από την χώρα του πολέμου.

Σε αυτό το συμπέρασμα μας οδηγούν και τα λόγια του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού:

Αυτό που θέλουμε τώρα όλοι είναι να σταματήσει αυτό το έγκλημα. Κανείς δεν νοιάζεται πλέον αν οι πρόσφυγες έχουν κατακλύσει το νησί. Έχει μετατραπεί το παράπονο και η διαμαρτυρία σε συμπόνοια. Σήμερα είχα 20 τηλεφωνήματα από άτομα που θέλουν να φιλοξενήσουν αβοήθητα παιδιά στο σπίτι τους.

Οι κάτοικοι του νησιού βοηθούν με όποιον τρόπο μπορούν, σιωπηλά, από την πρώτη στιγμή και τώρα ειδικά η αρωγή αυτή έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της. 

Ο ίδιος επισημαίνει ότι το νησί θωρακίζεται, εν όψει του χειμώνα, καθώς το κύμα προσφύγων αναμένεται να κορυφωθεί:

«Θεωρώ ότι θα είναι ο πιο δύσκολος χειμώνας για το νησί μας. Ήδη αναζητούμε νέους χώρους για να στεγαστούν οι πρόσφυγες και κάνουμε ενέργειες προκειμένου να λάβουμε εγκρίσεις για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πιστοποίησης.

Κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, αλλά τίποτα δεν μπορεί επί της ουσίας να γίνει, αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κουνήσει το δάχτυλο στην Τουρκία που αυτή τη στιγμή κλείνει πονηρά το μάτι στους διακινητές και επιτρέπει κάτω από το χαλί αυτό το επαίσχυντο δουλεμπόριο».

Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος της Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος μιλά για πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Δήμος του νησιού για τον ερχομό του χειμώνα, καθώς και αυτός συναινεί στο γεγονός ότι οι προσφυγικές ροές θα αυξηθούν τις ερχόμενες εβδομάδες, παρά τις δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες.

Όπως τονίζει «θέλουμε να είμαστε απόλυτα έτοιμοι για το χειρότερο. Τα στοιχήματα μας αυτή τη στιγμή είναι η κατασκευή επιπλέον οικίσκων για να αντέξουμε τους μεγάλους αριθμούς των προσφύγων αλλά και δύο στέγαστρα στο λιμάνι που πρέπει να γίνουν άμεσα.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε οργανώσει δράσεις με την συμμετοχή κατοίκων, που πλέον βλέπουν ότι το πρόβλημα είναι κάτι παραπάνω από αυτό που βιώναμε το καλοκαίρι και έχουν σκύψει με ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτό που συμβαίνει» .

Ο κ. Αγγελόπουλος μιλά, επίσης, για πολλές χιλιάδες ευρώ που ακόμα περιμένουν από το κράτος για δαπάνες σίτισης, αλλά και κονδύλια που τους οφείλονται για τις εργασίες που γίνονται καθημερινά για την καλύτερη διαβίωση των προσφύγων.