Για την εισαγωγή μαθήματος... φορολογικής συνείδησης στα σχολεία έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης

Μιλώντας στην εφημερίδα «Αυγή», ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι ο αγώνας ενάντια στη φοροδιαφυγή είναι η αιχμή του δόρατος για την κυβέρνηση, η οποία θα μπορέσει να πετύχει δύο στόχους. 

«Πρώτον, να δείξει την πολιτική της βούληση για σύγκρουση, κάτι που δεν το είχαμε δει ως τώρα και δεύτερον, να φέρει έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο» είπε.

Ανέφερε ακόμη πως προετοιμάζεται με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη μάθημα Φορολογικής Συνείδησης από τον επόμενο Σεπτέμβριο στα σχολεία, ως «επένδυση» ώστε να πεισθεί η κοινωνία ότι «για τα χάλια σε δρόμους, παιδικές χαρές, νοσοκομεία, ευθύνονται αυτοί που κλέβουν φόρους». «Και θα πρέπει να δείξουμε ότι δεν βλέπουμε τον πολίτη, τον φορολογούμενο, ως υπήκοο αλλά ως πολίτη», συνέχισε.

Όπως υποστήριξε, οι φορολογικές παρεμβάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν μετά τη συμφωνία και τον νόμο 4336, δεν είναι ευχάριστες, ούτε είναι στην πολιτική κατεύθυνση και το DNA της Αριστεράς, αλλά αποτελούν πολιτική αναγκαιότητα.

Πάντως, στάθηκε και σε «θετικά στοιχεία» όπως τα θέματα φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου, μηχανοργάνωσης, το Περιουσιολόγιο, και το Κτηματολόγιο.

Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε και στο ΣΔΟΕ επισημαίνοντας  ότι δεν κλείνει ούτε διαλύεται, αλλά μεταφέρεται ένα κομμάτι του στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

«Το ΣΔΟΕ είχε πάρα πολλές αρμοδιότητες, είτε από κακό σχεδιασμό είτε από άλλες επιλογές ασχολιόταν μόνο με φορολογικές και τελωνειακές αρμοδιότητες. Δεν είχε βάλει στις προτεραιότητες τις άλλες αρμοδιότητες, οι οποίες είναι πολλές: οικονομικό έγκλημα, έλεγχοι στο μαύρο χρήμα, όπλα, ναρκωτικά. Τώρα το ΣΔΟΕ θα έχει αυτά ως κύρια και αποκλειστική αρμοδιότητα» υπογράμμισε.

 Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δεσμευθεί για ΕΝΦΙΑ και το 2016.

«Για το επόμενο έτος δεσμευθήκαμε για φόρο στην περιουσία που θα μας φέρει 2,65 δισ. ευρώ. Αν λέγεται ΕΝΦΙΑ ή αλλιώς, είναι θέμα διαλόγου για το περιεχόμενο του νόμου, που θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα με τους φορείς» διευκρίνισε επισημαίνοντας παράλληλα πως το υπουργείο μελετάει την πρόταση για φορολόγηση τύπου «ρύθμιση Μόντι», δηλαδή των ακινήτων στο εξωτερικό.