current views are: 4

2 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση12:39

Από αύριο οι αιτήσεις για τις μετεγγραφές φοιτητών – Η διαδικασία

Από αύριο Τρίτη έως τις 13 Νοεμβρίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για χορήγηση μετεγγραφής .

Δημοσίευση 12:39’
αρθρο-newpost

Από αύριο Τρίτη έως τις 13 Νοεμβρίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για χορήγηση μετεγγραφής .

Από αύριο Τρίτη έως τις 13 Νοεμβρίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για χορήγηση μετεγγραφής.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ειδική εφαρμογή μετεγγραφών μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου, www.minedu.gov.gr.

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από τη γραμματεία της σχολής ή του τμήματός τους για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ιδρύματος στο οποίο φοιτούν. Οι αιτούντες οφείλουν να προσκομίσουν την εκτύπωση της ηλεκτρονικής τους αίτησης τους, στο Ίδρυμα υποδοχής τους, μαζί με τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τα όσα δήλωσαν.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης μετεγγραφής έχουν οι φοιτητές των ΑΕΙ (πανεπιστημίων και ΤΕΙ), των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. 

Σημειώνεται, επίσης, ότι το δικαίωμα μετεγγραφής παρέχεται και στους πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, οι οποίοι έκαναν χρήση του δικαιώματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ποσοστό 5% καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων φοιτητών.

Στις αντιστοιχίες των τμημάτων των ΤΕΙ, που περιγράφονται στο ΦΕΚ , έγινε η ακόλουθη τροποποίηση:

Το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας, ορίζεται αντίστοιχο με την Εισαγωγική Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς TE του Τμήματος Τεχνολογίας Περιβάλλοντος TE της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, τροποποιουμένων αναλόγως των αντίστοιχων πινάκων όπως περιλαμβάνονται στην προηγούμενη απόφαση.

Ειδικότερα το υπουργείο Παιδείας, καλεί τους φοιτητές των A.E.I., των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, που έχουν εγγραφεί:

-είτε μέσω της επιτυχίας τους στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου Μαΐου – Ιουνίου εκάστου σχολικού έτους , Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικού ημερήσιου ή εσπερινού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Ομάδας Α ́ και Ομάδας Β ́,

-είτε μέσω της χρήσης άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης (εισαγωγή στο 10% των θέσεων εισακτέων κάθε Τμήματος, Σχολής ή Εισαγωγικής Κατεύθυνσης χωρίς νέα εξέταση, με βάση τη βαθμολογία της τελευταίας εξέτασής τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ειδικά μαθήματα και πρακτικές δοκιμασίες για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση) και

-είτε μέσω της χρήσης του δικαιώματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις από τους πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, με κριτήριο το βαθμό απολυτηρίου τους και σε ποσοστό 5% καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων,

να υποβάλλουν εφόσον ενδιαφέρονται, αίτηση μετεγγραφής σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 5, 7 και 8 του άρθρου 21 του Ν.4332/2015 (Α ́76), δηλώνοντας:

-είτε τα μοριοδοτούμενα κριτήρια της παραγράφου 7 του άρθρου 21 του Ν. 4332/2015.

-είτε τις περιπτώσεις που ορίζονται στα στοιχεία α και β της παραγράφου 8 του άρθρου 21 του ανωτέρω νόμου. Στις ανωτέρω περιπτώσεις ο αιτών δεν μοριοδοτείται και δηλώνει τη Σχολή ή το Τμήμα, στο οποίο επιθυμεί να μετεγγραφεί.

Οι αιτούντες έχουν δικαίωμα υποβολής μίας (1) και μόνο ηλεκτρονικής αίτησης μετεγγραφής για αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα, έως δύο διαφορετικών ΑΕΙ.

Σημειώνεται ότι αν συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις για χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής, μπορεί να υποβληθεί σχετική έγγραφη αίτηση στην αρμόδια Επιτροπή σύμφωνα με την παρ. 9 του αρ. 21 του Ν. 4332/2015, όπως ορίζεται αναλυτικά στο κεφάλαιο ΣΤ ́ της παρούσης. (Δείτε εδώ)

Αίτηση για μετεγγραφή, σύμφωνα με την παρούσα εγκύκλιο, δύνανται να υποβάλουν οι φοιτητές των A.E.I., των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, που έχουν εγγραφεί στα Τμήματα / Σχολές σύμφωνα με τις ανωτέρω περιπτώσεις εισαγωγής. Ο αριθμός των μετεγγραφόμενων ισούται με το 15 % του συνολικού αριθμού των εισακτέων των ανωτέρω κατηγοριών κατά το έτος 2015-16 ανά Σχολή ή Τμήμα, όπως αυτό ορίστηκε στις οικείες Σχολές ή Τμήματα, εκτός από την περίπτωση που οι Σχολές ή τα Τμήματα έχουν εισηγηθεί μεγαλύτερο του ανωτέρω ποσοστό. Σε περίπτωση ισοψηφίας κατά τη μοριοδότηση, λαμβάνονται υπόψη τα μόρια εισαγωγής στα ΑΕΙ των αιτούντων κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης.

Δεν εμπίπτουν στο ως άνω ποσοστό θέσεων:

Ι. Τα τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 1897/1990 (Α ́ 120), τα οποία έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην Περιφέρεια που ανήκει η πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία του.

ΙΙ. Φοιτητές που έχουν αναπηρία (σωματική, διανοητική ή ψυχική) 67% και άνω, πιστοποιούμενη από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή φοιτητές που πάσχουν από τις αναφερόμενες, στο παράρτημα της υπ’ αρ. Φ. 151/17897/Β6/2014 (Β ́ 358) Κ.Υ.Α. παθήσεις ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών.

Οι φοιτητές που ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην Περιφέρεια που ανήκει η πόλη, που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία ή στην πόλη που πιθανώς τους παρέχεται ιατρική μέριμνα, σύμφωνα με βεβαίωση της επιτροπής της προαναφερόμενης Κ.Υ.Α.

Οι μετεγγραφές επιτρέπονται μόνο για Σχολές ή Τμήματα ή Προγράμματα Σπουδών αντίστοιχα των Σχολών ή Τμημάτων ή Προγραμμάτων Σπουδών εισαγωγής, από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο, από Τ.Ε.Ι. σε Τ.Ε.Ι. και από Α.Ε.Α. σε Α.Ε.Α. και εφόσον το Ίδρυμα υποδοχής εδρεύει σε άλλη περιφέρεια. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η μετεγγραφή φοιτητή σε αντίστοιχο Τμήμα του ίδιου ΑΕΙ.

Δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής:

α) οι φοιτητές, στους οποίους έχει ήδη χορηγηθεί μετεγγραφή ή μεταφορά θέσης εισαγωγής κατά τα προηγούμενα της έναρξης ισχύος του Ν. 4332/2015 (Α ́76) ακαδημαϊκά έτη, εφόσον αιτούνται εκ νέου μετεγγραφή από τη Σχολή ή το Τμήμα στο οποίο έχουν εγγραφεί με μετεγγραφή ή μεταφορά θέσης εισαγωγής.

Σημείωση: Όσοι φοιτητές έχουν εισαχθεί με εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου Γενικού Λυκείου(ΓΕΛ) ή Επαγγελματικού ημερήσιου ή εσπερινού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Ομάδας Α ́ και Ομάδας Β ́ Μαΐου – Ιουνίου εκάστου σχολικού έτους, είτε μέσω της χρήσης άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης (εισαγωγή με το 10%) εκ νέου σε Σχολή ή Τμήμα διαφορετικό από αυτό, στο οποίο τους χορηγήθηκε κατά τα προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη μετεγγραφή, δύνανται να αιτηθούν μετεγγραφή.

β) Φοιτητές των οποίων η διάρκεια φοίτησης έχει υπερβεί τη διάρκεια των εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του τίτλου σπουδών σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών.

γ) Φοιτητές που με αίτησή τους έχουν διακόψει τη φοίτησή τους και για τους οποίους η φοιτητική ιδιότητα διακόπτεται προσωρινά κατά το χρόνο διακοπής της φοίτησης, εκτός αν η διακοπή οφείλεται σε αποδεδειγμένους λόγους υγείας ή σε λόγους ανωτέρας βίας.

δ) Φοιτητές που έχουν εισαχθεί στα ΑΕΙ καθ ́ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων με επιπλέον αυτών καθορισμένο ποσοστό, και συγκεκριμένα:

(i) Tέκνα των Ελλήνων Εξωτερικού

(ii) Αλλοδαποί – Αλλογενείς

(iii) Έλληνες πολίτες της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης που εισήχθησαν σε ποσοστό θέσεων καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων.

(iv)Υπότροφοι Αλλοδαποί- Αλλογενείς που έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα τμήματα Θεολογικών σχολών των Πανεπιστημίων και στα προγράμματα σπουδών των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών σε συγκεκριμένο αριθμό θέσεων και σε ποσοστό 1% καθ ́υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε όλες τις υπόλοιπες Σχολές.

(v) Υπότροφοι Ομογενείς

(vi) Αθλητές που εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με το άρθρο 34 του Ν. 2725/1999 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

(vii) Υποψήφιοι που υπέβαλαν αίτηση-δήλωση για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των Γενικών Λυκείων ή των Επαγγελματικών Λυκείων σε Λύκεια της Διεύθυνσης Δ.Ε του νομού Κεφαλληνίας, οι οποίοι εισήχθησαν στη Σχολή ή το Τμήμα, που είναι εγγεγραμμένοι κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2014-15 και 2015-16 με το επιπλέον ποσοστό, που προβλέπεται.

Διαδικασία

Ο αιτών δηλώνει στην ηλεκτρονική αίτηση ένα ή περισσότερα από τα αναφερόμενα στο Κεφάλαιο Γ ́ της παρούσης κριτήρια, για τα οποία δύνανται να μοριοδοτηθεί και τις αντίστοιχες Σχολές ή Τμήματα έως δύο (2) διαφορετικών ΑΕΙ, όπου επιθυμεί να μετεγγραφεί. Στην ανωτέρω ηλεκτρονική αίτηση οι δικαιούχοι μετεγγραφής δεσμεύονται να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά, που αποδεικνύουν την συνδρομή των δηλωθέντων κριτηρίων μοριοδότησης. Η ηλεκτρονική αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης κατά την έννοια και με τις συνέπειες του Ν. 1599/1986 (Α ́75).

Συγκεκριμένα ο αιτών δηλώνει:

α) Ονοματεπώνυμο

α) Ατομικό Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και ατομικό ΑΦΜ, εφόσον διαθέτει και επιθυμεί να μοριοδοτηθεί για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2014.

β) Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και ΑΦΜ των γονέων του, καθώς και τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο) των κατόχων του ανωτέρω ΑΦΜ, εφόσον επιθυμεί να μοριοδοτηθεί για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2014.

γ) Πλήρη ταχυδρομική διεύθυνση και Ταχυδρομικό Κωδικό της μόνιμης κατοικίας των γονέων.

δ) Ηλεκτρονική Διεύθυνση (e-mail).

ε) Αριθμό τηλεφώνου (κινητό–σταθερό).

Κριτήρια μεταγγραφής με μοριοδότηση

Δικαίωμα μετεγγραφής χορηγείται στους αιτούντες κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των μορίων, που σωρεύουν από τα κάτωθι κριτήρια:

α) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των γονέων του, για το φορολογικό έτος 2014, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. (Μόρια 5)

β) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των γονέων του, το φορολογικό έτος 2014, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. (Μόρια 4)

γ) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των γονέων του, το φορολογικό έτος 2014, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των εννέα χιλιάδων 9.000) ευρώ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. (Μόρια 3).

Κατά κεφαλήν εισόδημα μεγαλύτερο των εννέα χιλιάδων (9.000) ευρώ δεν μοριοδοτείται.


σχετικα αρθρα