Και υπάλληλοι ασφαλιστικών ταμείων φαίνεται πως εμπλέκονται στην υπόθεση της υπεξαίρεσης των 17,9 εκατ. ευρώ στο δήμο Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από την έρευνα της οικονομικής επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά.

Πρόκειται για 16 υπάλληλους των Ταμείων Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ), Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ) και Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ), για τους οποίους ο εισαγγελικός λειτουργός, μελετώντας το πολυσέλιδο πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας, εισηγείται την άσκηση ποινικής δίωξης για κακουργηματική απιστία, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Τι αναφέρει το πόρισμα 

Το πόρισμα αναμένεται τις επόμενες μέρες να διαβιβαστεί στον εισαγγελέα αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος θα αποφασίσει για τα περαιτέρω, δηλαδή εάν θα ασκηθούν ή όχι διώξεις εναντίον των εμπλεκόμενων προσώπων.

Μεταξύ αυτών -σύμφωνα με το πόρισμα- συγκαταλέγονται προϊστάμενοι τμημάτων διαχείρισης, διευθυντές οικονομικών υπηρεσιών και υπάλληλοι που υπηρετούσαν το επίμαχο διάστημα της υπεξαίρεσης, ήτοι από το 1999 έως το 2008, στα συγκεκριμένα ασφαλιστικά ταμεία. Όπως προέκυψε από την έρευνα της οικονομικής επιθεωρήτριας, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι έπρεπε να κάνουν τους προβλεπόμενους ελέγχους για τις παρακρατηθείσες ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στο δήμο Θεσσαλονίκης και να εντοπίσουν την ζημιά που υπέστησαν τα ταμεία τους, που -κατά την οικονομική επιθεωρήτρια- προσεγγίζει συνολικά τα 6 εκατ. ευρώ.

Ως γνωστόν, την υποχρέωση να αποδίδει κρατήσεις υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και υπέρ της εφορίας (εν προκειμένω η Θ' ΔΟΥ) είχε ο καταδικασθείς σε ποινή κάθειρξης 20 ετών και 6 μηνών, πρώην δημοτικός ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης.

Οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι των επίμαχων ταμείων έχουν ήδη καταθέσει ανωμοτί, δηλαδή ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Να σημειωθεί ότι ανάλογη έρευνα είχε διενεργήσει η Αν. Τσεμπερά για υπαλλήλους της Θ' ΔΟΥ, καταλογίζοντας ευθύνες εναντίον 28 εφοριακών-αρμόδιων για την είσπραξη των παρακρατηθέντων φόρων από το δήμο Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2014, ο τότε εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρης Δημόπουλος, έκρινε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να διωχθούν ποινικά οι υπάλληλοι της συγκεκριμένης ΔΟΥ, αρχειοθετώντας την υπόθεση και απαλλάσσοντας τους εμπλεκόμενους εφοριακούς.