Για άλλη μια χρονιά την 31η του Οκτώβρη τα μουσεία σε όλη την επικράτεια μένουν χωρίς φύλακες, προειδοποιεί η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων.

Είναι γνωστό τοις πάσι εδώ και χρόνια πως τα μουσεία μας πάσχουν από φύλαξη. Η αλήθεια είναι πως μακάρι να έπασχαν μόνο από αυτό, όμως η απουσία φυλάκων είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού και καθένας μας που έχει επισκεφτεί έστω και ένα μουσείο –ιδιαίτερα από τα περιφερειακά- έχει απορήσει πως ακόμα βρίσκεται οτιδήποτε στη θέση του. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο μετά από τη λήξη των συμβάσεων των εποχικών αρχαιοφυλάκων στο τέλος του Οκτώβρη, οπότε μουσεία και αρχαιολογική χώροι μένουν κυριολεκτικά στο έλεος του Θεού. Το φαινόμενο εντοπίζει για άλλη μία φορά η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων, η οποία, με ανακοίνωσή της, προειδοποιεί για τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Η ανακοίνωση:

Όπως έγκαιρα είχαμε προβλέψει, επισημάνει και ενημερώσει, μετά την αποχώρηση των εποχικών αρχαιοφυλάκων, οι συμβάσεις των οποίων έληξαν 31/10/2015, παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους. Αυτό έχει ως συνέπεια την πλημμελή φύλαξη των εκθεμάτων και των μνημείων, καθώς επίσης και πολλά προβλήματα στη λειτουργία και στην πρόσβαση των επισκεπτών σε όλα τα εκθέματα- αίθουσες. Πρέπει άμεσα η πολιτεία να προχωρήσει στις προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου φυλακτικού προσωπικού, πριν δημιουργηθούν κρούσματα (κλοπών, βανδαλισμών, φθορών κτλ) αντίστοιχα εκείνων που είχαμε πριν από λίγο καιρό στην Αρχαία Ολυμπία, Εθνική πινακοθήκη κτλ. Πιστεύουμε ότι η πολιτεία οφείλει να φροντίζει έγκαιρα και να προλαμβάνει όλα αυτά τα δυσάρεστα και όχι να ανακοινώνει μέτρα εκ των υστέρων, τα οποία δεν υλοποιούνται και δεν εφαρμόζονται ποτέ.

Βέβαια, θα μας επιτραπεί να σημειώσουμε και κάποια γεγονότα τα οποία οι εκπρόσωποι της Ένωσης μοιάζει να λησμονούν. Καταρχάς, στην περίπτωση της ληστείας στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, κάποιοι εκ των εργαζομένων απουσίαζαν αδικαιολόγητα από την εργασία τους. Κατά δεύτερον, το βάρος της φύλαξης τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως έχουν πολλοί επισκέπτες αρχαιολογικών χώρων και μουσείων παρατηρήσει κατ’ επανάληψη, μοιάζει να βαρύνει υπέρμετρα τους ώμους των εποχιακών εργαζόμενων –όποιος έχει πέσει πάνω σε φύλακα ώρα απογευματινή με τσίτα λαϊκά στην είσοδο αρχαιολογικού χώρου, έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι, ακόμα και αν προσληφθεί η μισή Ελλάδα, τα αρχαία θα συνεχίσουν να πέφτουν θύματα κλοπής. Κατά τρίτον, καμία πρόσληψη δεν μπορεί να αποτρέψει κρούσματα κλοπής όταν η διοίκηση ενός οργανισμού (Εθνική Πινακοθήκη) επιδεικνύει πασιφανή αδιαφορία ακόμια και την εφαρμογή στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας χωρίς την παραμικρή συνέπεια.