Περισσότεροι  από 7.000 μετανάστες και πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι στο λιμάνι της Μυτιλήνης, αφού λόγω της απεργίας της ΠΝΟ δεν πραγματοποιείται κανένα δρομολόγιο, τακτικό ή έκτακτο, προς τον Πειραιά ή την Καβάλα. 

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της συνέχισης της απεργίας της ΠΝΟ για ακόμα 48 ώρες, με δήλωση του, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός κάνει έκκληση για τη διατήρηση δρομολογίων που θα μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες.

«Κατανοούμε και σεβόμαστε απόλυτα τα αιτήματα των σκληρά εργαζόμενων ναυτεργατών» αναφέρει στη δήλωση του ο δήμαρχος, ο οποίος σπεύδει να σημειώσει πως «πρέπει, όμως, να γίνει αντιληπτό πως η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λέσβου με το λιμάνι του Πειραιά, εξασφαλίζει τη σταθερή ροή μεταναστών και προσφύγων προς την ηπειρωτική Ελλάδα». 

Σε περίπτωση που η απεργία διαρκέσει έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, είναι σίγουρο πως θα εγκλωβιστούν στη Λέσβο πάνω από 30.000 μετανάστες και πρόσφυγες. Κάτι τέτοιο, όμως, λέει ο Δήμαρχος Λέσβου, «θα έχει ολέθριες και καταστροφικές συνέπειες για όλο το νησί.

Νέο ναυάγιο στη Λέσβο με πέντε νεκρούς 

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η τραγωδία στη Λέσβο με τον αριθμό των νεκρών προσφύγων να αυξάνεται συνεχώς. Ακόμα ένα ναυάγιο έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα των περιστατικών στο νησί.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης ανοικτά της Σκάλας Συκαμνιάς ο απολογισμός του ναυαγίου που σημειώθηκε είναι πέντε νεκροί, ανάμεσά τους και δύο παιδιά.

Στην πλαστική βάρκα που κινδύνευε, και εντόπισε νορβηγικό σκάφος της δύναμης της Frontex, επέβαιναν 70 άτομα και είχε κατεύθυνση τις ακτές της βόρειας Λέσβου.

Κατά τη διάρκεια επιχείρησης διασώθηκαν 62 οι οποίοι ενημέρωσαν ότι άλλοι οκτώ συνταξιδιώτες τους είχαν γλιστρήσει πάνω από τη βάρκα. Αμέσως σήμανε συναγερμός, με αποτέλεσμα να ανασυρθούν οκτώ άνθρωποι από τους οποίους τρεις εν ζωή και πέντε νεκροί. Πρόκειται για δυο άνδρες, μια γυναίκα και δύο παιδιά.