Μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής θα εξακολουθήσουν να είναι δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, ενώ το μεσημέρι η εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ θα εξετάσει σε νέα συνεδρίασή της την συνέχισή της. 

Πάντως, η χθεσινή συνάντησή της Ομοσπονδίας με τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας Θ.Δρίτσα δεν κατέληξε σε συμφωνία ούτε για την εξαίρεση τριών πλοίων για τη μεταφορά μεταναστών.

Ο Θ.Δρίτσας χαρακτήρισε δίκαια των αιτήματα των απεργών, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με την ΠΝΟ.

Σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Ναυτιλίας αναφέρεται ότι «οι τελικές λύσεις είναι όντως δύσκολες», τονίζεται ότι «καμία οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί» και επισημαίνεται: «Αντίθετα, ήδη, υπάρχουν εξελίξεις και βελτιώσεις θετικές και η προσπάθεια συνεχίζεται».

Οι ναυτικοί ζητούν να διατηρηθεί η αυτοτέλεια του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου ΝΑΤ αλλά και να μην προχωρήσει η μείωση των οργανικών συνθέσεων στα πλοία της ακτοπλοΐας κατά 10%, κάτι που έχει ήδη εφαρμοσθεί στις γραμμές της Αδριατικής.

Πάντως, από την απεργία των ναυτικών έχουν ήδη δημιουργηθεί προβλήματα στις εμπορευματικές μεταφορές, καθώς περισσότερα από 15 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων δεν μπορούν να προσεγγίζουν τον τερματικό σταθμό του Πειραιά, ενώ προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στον χώρο της κρουαζιέρας.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και Κω αναμένοντας τα πλοία της γραμμής, προκειμένου να μεταβούν στον Πειραιά.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι τομεάρχες Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και Ναυτιλίας και Αιγαίου Λ.Αυγενάκης και Ν.Μηταράκης, αντίστοιχα επιρρίπτουν ευθύνες στον αρμόδιο υπουργό Θ.Δρίτσα για τη συνέχιση της απεργίας.

Σημειώνουν ότι οι «πολίτες αντιμετωπίζουν προβλήματα στη μετακίνησή τους παραγωγοί και έμποροι δυσκολεύονται στη μεταφορά των προϊόντων τους και η μεταφορά προσφύγων έχει διακοπεί δημιουργώντας ασφυκτικές καταστάσεις»