Υπό αμφισβήτηση τίθεται από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων του Υπουργείου Πολιτισμού το μέχρι χθες ισχύον καθεστώς των όρων διακήρυξης  πλειοδοτικών διαγωνισμών για την εκμίσθωση αναψυκτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους.

Σε διακήρυξη ανοιχτού δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού που εξέδωσε το Ταμείο τίθενται αυστηρότατες προυποθέσεις για τους υποψηφίους  να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό αποκλείοντας εξ αντικειμένου μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Ενας από τους αμφισβητούμενους από υποψηφίους όρος της διακήρυξης του διαγωνισμού που φέρεται να οδηγεί σε αποκλεισμό τους αναφέρεται στην αυστηρή υποχρέωση «οι υποψήφιοι να πρέπει να έχουν λειτουργήσει μέσα στην τελευταία 6ετία τουλάχιστον 6 καταστήματα συναφή με τα υπό εκμίσθωση...» 

«Πρόκειται για εξαθλίωση του μικρομεσαίου επιχειρηματία,» δηλώνει ο επιχειρηματίας εκμετάλλευσης αναψυκτηρίων Γρηγόρης Σχίζας, καθώς με τον όρο αυτό  στην ουσία πριμοδοτούνται και «φωτογραφίζονται» μεγάλες αλυσίδες εστίασης. Μέχρι πριν από ένα χρόνο σε κανένα ανάλογο πλειοδοτικό διαγωνισμό δεν υπήρχε αντίστοιχη υποχρέωση  με αποτέλεσμα να μπορούσε να συμμετάσχει ο κάθε μικρομεσαίος επιχειρηματίας εστίασης

Προβληματισμό στους ενδιαφερόμενους έχει προκαλέσει επίσης και ένας άλλος όρος του διαγωνισμού. Η κατάθεση πιστοποιητικού συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 22000 το οποίο,όπως αναφέρουν, κατέχουν σήμερα μόνο υπερμεγέθη καταστήματα. Η διακήρυξη αφορά την εκμίσθωση ομάδας αναψυκτηρίων κατά γεωγραφική ενότητα και συγκεκριμένα 2 αναψυκτήρια στην Ολυμπία και από ένα στους Δελφούς, το Παλαμήδι, τον Πύργο και τη Μεσσήνη.