Το βιβλίο της 92χρονης Μαργαρίτας Παπανδρέου «Έρωτας και εξουσία», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη παρουσιάστηκε χτες στο βιβλιοπωλείο Ιανός.

Κατά την παρουσίαση ο Σωτήρης Μουσούρης, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΗΕ , αναφέρθηκε στην πολύχρονη στενή φιλία του με την οικογένεια Παπανδρέου και στους κοινωνικούς αγώνες για την χειραφέτηση των γυναικών με την ίδρυση της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος, επιτυγχάνοντας την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου και την δράση της στο παγκόσμιο κίνημα γυναικών για την ειρήνη και τον πυρηνικό αφοπλισμό. «Κινητοποίησε τότε την κοινωνία των πολιτών», είπε.

Ο Θόδωρος Πάγκαλος επεσήμανε ότι το βιβλίο είναι στην ουσία δύο ιστορίες. Η μία το ειδύλλιο με τον Ανδρέα με τις μεταπτώσεις του και η συγκλονιστική ιστορία το πώς μπαίνει στη πολιτική μια Αμερικανίδα που έρχεται στην Ελλάδα ως σύζυγος ενός κορυφαίου πολιτικού. «Βγήκε στη πρώτη γραμμή μιας πάλης, της πάλης των δύο φύλων. Το ΠΑΣΟΚ έκανε πράξη την ισότητα ανδρών -γυναικών», τόνισε ο κ. Πάγκαλος.

Η κ. Σκέπερς είπε ότι δεν έγραψε ένα βιβλίο-άρλεκιν και πως δικαιούται να πει τη γνώμη της για μια έντονη εποχή που σφραγίστηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Στην παρέμβασή της η Φωτεινή Σιάννου σημείωσε ότι το βιβλίο είναι πολυεπίπεδο και έχει πολλές αναγνώσεις.

Προσερχόμενος ο γιος της Νίκος , που προλογίζει το βιβλίο , δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η μητέρα μου δεν ήθελε να το βγάλει αλλά επέμεινα εγώ» και τόνισε ότι «το βιβλίο δεν ρίχνει νερό σε κανένα μύλο».

Ο Αντρίκος Παπανδρέου είπε ότι είναι υπερήφανος για την συγγραφή του βιβλίου το οποίο «είναι ένα άκρως πολιτικό βιβλίο», όπως είπε.

Σημειώνεται πως επικράτησε ένταση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης όταν ομάδα 40 ατόμων με κράνη, μέλη της αναρχικής οργάνωσης «Ρουβίκωνας» εισέβαλε στην αίθουσα και φώναξε συνθήματα.

Παρόντες στην παρουσίαση ήταν ο γιος της Νίκος με τη σύζυγο και τα παιδιά του, η σύζυγος του Γιώργου Παπανδρέου, Άντα με την κόρη της και συνονόματη εγγονή της , Μαργαρίτα, ο γιος της Αντρίκος με την σύζυγό του Μαριάνθη Αλεξίου , η οποία μετέφρασε και επιμελήθηκε το βιβλίο. Ο Γιώργος Παπανδρέου απουσίασε καθώς βρίσκεται στην Αμερική. Απούσα ήταν και η κόρη της Σοφία.