Κανονικά εκτελούνται από σήμερα στις 6 το πρωί τα δρομολόγια των πλοίων από και προς τα λιμάνια της χώρας, μετά την χθεσινή απόφαση της ΠΝΟ να τερματίσει την απεργία της.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, περίπου 16.000 μετανάστες και πρόσφυγες είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν από το νησί, αφού έχουν ήδη καταγραφεί, ενώ ακόμη 8.000 έτοιμα είναι στη διαδικασία της καταγραφής.

Στο λιμάνι του Πειραιά, με τουλάχιστον 3.000 μετανάστες, αναμένεται να καταπλεύσουν εντός της ημέρας, από τη Μυτιλήνη και τη Χίο, δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία.

Συγκεκριμένα, το καταμαράν «tera jet» αναχώρησε στις 8 το πρωί από τη Μυτιλήνη με προορισμό τον Πειραιά με 1740 πρόσφυγες, ενώ στις 6 το πρωί αναχώρησε και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «blue star patmos» με 1400.

Στις 8 το βράδυ, αναμένεται να αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "blue star 1" με 1430 μετανάστες.

Επίσης, το δρομολογημένο πλοίο champion jet σε μια προσπάθεια να υπάρξει αποσυμφόρηση στο νησί της Μυτιλήνης αναμένεται και αυτό να παραλάβει εντός της ημέρας μετανάστες με προρισμό την Καβάλα.

Το συγκεκριμένο πλοίο πραγματοποιεί το δρομολόγιο Μυτιλήνη- Καβάλα.

Η ΠΝΟ από την πλευρά της, η οποία ανέστειλε την απεργία προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι αν δεν δοθούν ουσιαστικές λύσεις στα αιτήματα του κλάδου μέχρι τις 12 Νοεμβρίου -οπότε κατέρχεται σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας στην απεργία της ΓΣΕΕ-, θα κλιμακώσει περαιτέρω τις κινητοποιήσεις της.

Να σημειωθεί ότι κάποιες ακτοπλοϊκές εταιρείες, θα πραγματοποιήσουν σήμερα και αύριο κάποια έκτακτα δρομολόγια, προκειμένου να αναπληρώσουν κάποια από αυτά που δεν πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.