Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας συνεδρίασε την Κυριακή στα γραφεία του Δ.Σ.Α., με βασικά θέματα συζήτησης την απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος και τον τρόπο φορολόγησης των δικηγόρων.

Ήδη, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, μέσω των μελών της συντονιστικής της επιτροπής, μετέχει στην ειδική επιτροπή – έχει συσταθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχάλη Βροντάκη – τόσο για το θέμα του «ανοίγματος» του δικηγορικού επαγγέλματος, όσο και για τον τρόπο φορολόγησης των δικηγόρων.

Η επιτροπή αυτή ρυθμίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες και για τα δύο θέματα καθώς, μέχρι την 1η Ιουλίου 2011 θα πρέπει να έχουν συνταχθεί τα Προεδρικά Διατάγματα με βάση τους νόμους ν. 3919/2011 για το λεγόμενο «άνοιγμα» του δικηγορικού επαγγέλματος και ν. 3943/2011 για τη φορολόγηση.

Κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας οι δικηγόροι υποστήριξαν ότι το μέτρο είσπραξης της φορολογικής ύλης, που προτείνει η κυβέρνηση, δεν «περπατάει».

Για το λόγο αυτό συνέταξαν σχέδιο υπουργικής απόφασης – που έγινε ομόφωνα δεκτό από την Ολομέλεια- για τον καθορισμό του τρόπου αμοιβής και παρακράτησης φόρου των δικηγορικών αμοιβών.

Το σχέδιο, στην ουσία προτείνει να εξακολουθήσει το ισχύον σύστημα της παρακράτησης του φόρου, μέσω των γραμματίων προείσπραξης από τους Δικηγορικούς Συλλόγους και με συντελεστή 15%.

Ακόμη, οι δικηγόροι ασχολήθηκαν με το ζήτημα της δικηγορικής αμοιβής για την παράσταση σε συμβόλαια, η οποία, με βάση τη νέα νομοθεσία, εξασφαλίζεται μόνο με ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ πελάτη και δικηγόρου.