Η Εκκλησία θα τεθεί στη διάθεση της Πολιτείας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό.

Ειδικότερα, με αντικείμενο συζήτησης το ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ο κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι η Εκκλησία διατίθεται να συμβάλλει στον επισιτιστικό τομέα, στον τομέα προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και στην παροχή ειδών προσωπικής υγιεινής.

Επιπλέον, έκανε αναφορά στην προσφορά της Εκκλησίας ανέκαθεν, αλλά και ειδικότερα στην περίοδο από το 2008, όταν και ανέλαβε τα ηνία της, έως σήμερα. Μίλησε για την «Εκκλησία στους δρόμους», δίπλα στους πρόσφυγες, τους μετανάστες, τους φτωχούς, τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Εστίασε, μάλιστα, το λόγο του στη συνδρομή της Εκκλησίας κατά τους τελευταίους μήνες που η κρίση εντείνεται.

Ανάλογες υπήρξαν και οι τοποθετήσεις των μητροπολιτών, οι οποίοι έκαναν λόγο ο καθένας για την περιοχή της δικής του επιρροής.

Υπενθυμίζεται ότι συμμετείχαν δύο μητροπολίτες εκκλησιαστικών επαρχιών που υπάγονται στον Οικουμενικό Θρόνο και τέσσερις από τις εν Ελλάδι επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των «νέων χωρών», οι Μηθύμνης Χρυσόστομος, Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου Ιάκωβος, Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος, Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας Παΐσιος, Κώου και Νισύρου Ναθαναήλ και Χίου Μάρκος.