current views are: 3

7 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση08:50

Το Βατικανό τιμά την Ορθόδοξη Tέχνη που γεννάται στα Τίρανα! (φωτό)

Με το Διεθνές Βραβείο «Giuseppe Sciacca» τιμάται ο Λαρισαίος εικαστικός Χρήστος Παπανικολάου, στο Βατικανό.

 

Δημοσίευση 08:50’
αρθρο-newpost

Με το Διεθνές Βραβείο «Giuseppe Sciacca» τιμάται ο Λαρισαίος εικαστικός Χρήστος Παπανικολάου, στο Βατικανό.

 

Με το Διεθνές Βραβείο «Giuseppe Sciacca» τιμάται ο Λαρισαίος εικαστικός Χρήστος Παπανικολάου, στο Βατικανό.

Κορυφαίο έργο του είναι η  Καπέλα του Καθεδρικού των Τιράνων. Με την περίφημη τεχνική της γραμμικής φωτοσκίασης σε μονοχρωμία -παγκόσμια τομή στην βυζαντινή ζωγραφική- προσπαθεί να συγκεράσει κλασικές φόρμες της βυζαντινής ζωγραφικής με θέματα που αγγίζουν την σύγχρονη πραγματικότητα.
Πρόκειται για  ένα μοναδικό καλλιτεχνικό ταξίδι. Στις τοιχογραφίες του ναού απεικονίζονται θεικές  μορφές και πραγματικά πρόσωπα τα οποία έχουν επηρεάσει την Ιστορία ή εχουν συγκινήσει τον καλλιτέχνη.

Ο ζωγράφος «χτίζει» ολόκληρο το έργο του με εκατομμύρια γραμμές-πινελιές που έχουν διαφορετική φορά και διαφορετική πυκνότητα. O Vladimir Myrtezai,ζωγράφος, Kαθηγητής της Σχολή Καλών Τεχνών των Τιράνων, Διευθυντής στο εργαστήριο Πολυμέσων γράφει χαρακτηριστικα: «ο Χ. Παπανικολάου είναι ένας μεγάλος δεξιοτέχνης των ισορροπιών του χώρου, όπου διαμέσου της χιλιοστομετρικής και σύνθετης ζωγραφικής έχει καταφέρει να διατηρήσει ένα δυναμικό σύνολο, γεμάτο με άφθονα ουράνια χρώματα, σαν μία σιωπηλή συμφωνία, ένα αγνό βίωμα του υπερβατικού. Το συνθετικό σύνολο διατηρεί ρυθμούς που έχουν να κάνουν με την σημειωτική της Γένεσης (Ανατολική πλευρά: Γέννηση του Ιησού, Οροφή: Γένεση του σύμπαντος), με ένα εκρηκτικό φως που κατεβαίνει από ψηλά στις σκηνές της ανθρώπινης ολοκλήρωσης προς την αιωνιότητα και τον διαφωτισμό».

Στην δυτική πλευρά τουν αού αναπτύσσεται θεματολογικά  η σύγχρονη ιστορία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας σε καθαρή μονοχρωματική γραμμοσκίαση σε δύο ζώνες: στην πρώτη ζώνη απεικονίζεται η τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είκοσι χρόνια πριν και στη δεύτερη  ζώνη έργα που ο ίδιος δημιουργεί στο διάστημα που ακολουθεί. 

Η εικαστική αντιμετώπιση της Καπέλας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, οπότε δεν έχει γίνει και η επίσημη παρουσίαση του έργου.  

Ο Χρήστος Παπανικολάου, διδάσκει εδώ και χρόνια στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Τιράνων που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Αλβανικής Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου Τιράνων Αναστάσιου.

Ο Λαρισαίος καλλιτέχνης έχει φιλοτεχνήσει και μεγάλους δημόσιους χώρους και στη χώρα μας, στο Αττικό Μετρό, το Αττικό Νοσοκομείο, αλλά και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, τη γέφυρα του Αλκαζάρ, το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το ναΐδριο στο σχολείο που βρίσκεται στην «ΕΞΟΔΟ» και πολλά άλλα.

Τα Διεθνή Βραβεία “Giuseppe Sciacca”  ιδρύθηκαν πριν από 11 χρόνια από τον κληρικό του Βατικανού και Καθηγητή Νομικής, τον Don Bruno Lima. Τα Βραβεία είναι ένας από τους μεγαλύτερους θεσμούς παγκοσμίως. Είναι αφιερωμένα στη μνήμη του Giuseppe Sciacca, ενός 26χρονου φοιτητή Αρχιτεκτονικής, πρότυπο ήθους και προσφοράς στην κοινωνία.

Η επίσημη τελετή απονομής των βραβείων, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Νοεμβρίου στις 5.30 το απόγευμα, στην Aula Magna του Ποντιφικού Πανεπιστημίου Urbaniana, στην πόλη του Βατικανού.


σχετικα αρθρα