Στην Ελλάδα, όπως παρατήρησε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής Παναγιώτης Νίκας κατά την παρουσίαση του προγράμματος «Δίκτυο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων», η μεγάλη αύξηση της εισόδου μεταναστών και προσφύγων δεν συνοδεύεται από αναλογική αύξηση του αριθμού ασυνόδευτων ανηλίκων, αν και καταγράφεται αύξηση στις άλλες ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

«Αυτό σημαίνει ότι δεν καταγράφονται οι ασυνόδευτοι ανήλικοι γιατί είτε καταγράφονται ως ενήλικοι για μεγαλύτερη ευκολία, είτε περνάνε με συνοδεία ενηλίκου που όμως είναι διακινητής» εξήγησε. «Από τις επισκέψεις μας στον Ελαιώνα βλέπουμε ότι παιδιά καταγράφονται ως ενήλικοι 19-20 ετών στα νησιά, αν και η εικόνα τους δείχνει ότι πρόκειται για έφηβους 15-16 χρονών. 

Τα ασυνόδευτα ανήλικα είναι οι σκιές στο πεδίο αυτό. Μπαίνουν πολύ περισσότερα και καταγράφονται πολύ λιγότερα» συμπλήρωσε η υπεύθυνη επικοινωνίας της Υπηρεσίας Ασύλου, Ελένη Πετράκη. Το Δίκτυο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, που υλοποιείται από τη ΜΕΤΑδραση και χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, έρχεται να καλύψει ένα κενό στην Ελλάδα, της φροντίδας και υποστήριξης των ασυνόδευτων παιδιών που φτάνουν στη χώρα.

Tα 13 ειδικά εκπαιδευμένα μέλη του Δικτύου, που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα και σε τρία σημεία εισόδου (Λέσβο, Σάμο και Ορεστιάδα), έχουν αναλάβει στους επτά μήνες λειτουργίας του προγράμματος τη φροντίδα 256 παιδιών ηλικίας από έξι μηνών μέχρι 18 ετών, τα οποία προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, υπεύθυνοι για τα παιδιά αυτά είναι οι εισαγγελείς ανηλίκων, οι οποίοι λόγω του πλήθους των περιπτώσεων αδυνατούν να καλύψουν όλες τις περιπτώσεις.