Ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ  που φέρεται ως εγκέφαλος των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι  φαίνεται πως είχε περάσει και από την Ελλάδα πριν από αρκετούς μήνες. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Der Standaard, ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ συνδέεται και με τις τρομοκρατικές επιθέσεις που ματαιώθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο στο Βερβιέ του Βελγίου. Τότε, είχε παρουσιασθεί ως εγκέφαλος και χρηματοδότης των σχεδιαζόμενων αυτών επιθέσεων. Το κινητό του είχε εντοπισθεί τότε στην Ελλάδα. 

Όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή, έρευνα για τον εντοπισμό του είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον περασμένο Ιανουάριο, καθώς είχαν,  προκύψει ενδείξεις ότι ο Αμπαούντ διηύθυνε από την Αθήνα τον πυρήνα τζιχαντιστών που είχε εξαρθρωθεί στην πόλη Βερβιέ του Βελγίου.

Όπως είχε τότε αποκαλύψει η εφημερίδα  είχε πραγματοποιηθεί στο κέντρο της Αθήνας μυστική έρευνα για τον εντοπισμό υπόπτου, που κατείχε κινητό τηλέφωνο, μέσω του οποίου φέρεται να κατηύθυνε τους Βέλγους τζιχαντιστές...

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, η έρευνα έγινε στην περιοχή της Ομόνοιας, όπου βρέθηκε να εκπέμπει εν κινήσει το επίμαχο κινητό τηλέφωνο. Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής και αξιωματούχοι ξένων υπηρεσιών Ασφαλείας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Καθημερινής, οι Βέλγοι αστυνομικοί είχαν ήδη από τις 2 Ιανουαρίου εντοπίσει κλήσεις των μελών του πυρήνα της Βερβιέρ προς συνεργό τους στην Αθήνα. Στη μυστική έρευνα της 15ης Ιανουαρίου, ο ύποπτος δεν εντοπίστηκε, ενώ η κάρτα sim που χρησιμοποιούσε έπαψε να λειτουργεί μετά τα γεγονότα στη Βερβιέρ. Ελληνες αστυνομικοί ζήτησαν εσπευσμένα στοιχεία από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και διαπίστωσαν πως μία από τις συνδέσεις, που φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει ο επικεφαλής του πυρήνα των Βέλγων τζιχαντιστών, ενεργοποιούσε κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή του Παγκρατίου.

Δύο ημέρες μετά την πρώτη έρευνα στην Ομόνοια, αστυνομικοί προσήγαγαν από ισόγειο διαμέρισμα του Παγκρατίου τον 33χρονο Αλγερινό Ομάρ Νταμάς και ένα επιπλέον άτομο, ενώ έρευνα φέρεται να διεξήχθη σε ένα ακόμη διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας. Αρχικά, θεωρήθηκε ότι ο 33χρονος ήταν ο καταζητούμενος μαχητής του «Ισλαμικού Κράτους» Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ.

Μολονότι αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από τη διαδικασία ταυτοποίησης που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις βελγικές αρχές, στην κατοχή του προσαχθέντος βρέθηκε το κινητό τηλέφωνο από το οποίο είχε ενεργοποιηθεί μία από τις ύποπτες κάρτες sim.

Ως εκ τούτου, η εισαγγελία του Βελγίου είχε ζητήσει την έκδοση του Νταμάς, ο οποίος πλέον κρατείται σε βελγική φυλακή κατηγορούμενος για τρομοκρατία.