Άσχημες μνήμες ξύπνησε στους κατοίκους της Λευκάδας ο πρωινός σεισμός των 6,2 Ρίχτερ με επίκεντρο 23 χλμ. δυτικά του νησιού. Δώδεκα χρόνια πριν ένας εξίσου ισχυρός σεισμός χτύπησε το νησί, με τους κατοίκους να περνούν δύσκολες στιγμές. 

Ήταν 15 Αυγούστου του 2003 8:15 το πρωί, όταν σεισμός 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Λευκάδας ταρακουνάει το νησί, προκαλώντας τεράστιες ζημιές, χωρίς ευτυχώς οι Λευκαδίτες να θρηνήσουν ανθρώπινες απώλειες. 

H σεισμική δόνηση χαρακτηρίστηκε τότε σφοδρή από τους σεισμολόγους, ωστόσο το επίκεντρο σε συνδυασμό με την αντισεισμική θωράκιση των νέων κτιρίων ίσως ήταν οι παράγοντες που περιόρισαν τις καταστροφές. Oι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφηκαν στο δυτικό τμήμα του νησιού και ιδιαίτερα στο οδικό δίκτυο των περιοχών από τον Aγιο Nικήτα και το Kαλαμίτσι μέχρι το Πόρτο Kατσίκι έως το Nυδρί. Σημαντικές ζημιές σημειώθηκαν επίσης σε παλαιές πετρόκτιστες κατοικίες στα Λαζαράτα. Τον μεγάλο σεισμό του 2003 ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί. 

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας του πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιος Σώκος, ο σημερινός σεισμός δυτικά της Λευκάδας προέρχεται από το ρήγμα που ξεκινάει από την βορειοδυτική περιοχή του νησιού, καταλήγει νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς και δίνει ισχυρούς σεισμούς, όπως αυτόν που σημειώθηκε το 2003. 

Φωτογραφίες: Αρχείο Νίκου Ζαβιτσάνου