Πανευρωπαϊκό αλλά και πανελλαδικό συναγερμό σήμανε το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, καθώς μετά από ελέγχους στην Κω, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στο νησί δύο Σύροι, οι οποίοι ελέγχονται για τυχόν σχέσεις τους με τον ISIS. 

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" επικαλούμενη αστυνομικές πηγές οι δύο Σύροι συνελήφθησαν τις προηγούμενες ώρες, ενώ στα κινητά τους τηλέφωνα βρέθηκαν αποθηκευμένες φωτογραφίες με όπλα, μαχαίρια, σημαία του ISIS και μαχητές του Ισλαμικού Κράτους με καλυμμένα πρόσωπα.

Μάλιστα, σε μία από τις φωτογραφίες ο ένας από τους δύο Σύρους υπόπτους απεικονίζεται να ποζάρει μπροστά σε μία μαύρη σημαία του ISIS.

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισής τους, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ο ένας από τους δύο ανέφερε ότι είναι κατά του Ασαντ, τον οποίο θεωρεί εχθρό του, χωρίς όμως να παραδεχτεί ότι τάσσεται με το πλευρό του ISIS.

Οι φωτογραφίες στο κινητό του τηλέφωνο, ωστόσο, καταμαρτυρούν τις ιδεολογικές του κατευθύνσεις, ενώ εξετάζεται σοβαρά και το κατά πόσο μπορεί να είναι μέλος άλλης παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Οι δύο Σύροι έφτασαν προχθές στην Κω από τα τουρκικά παράλια με λέμβο στην οποία βρίσκονταν δεκάδες πρόσφυγες.

Μετά τον εντοπισμό τους σήμανε συναγερμός και ενημερώθηκαν αμέσως οι ηγεσίες των υπηρεσιών ασφαλείας στην Αθήνα. Στόχος ήταν να βρεθεί το παρελθόν τους και να διαπιστωθεί το κατά πόσο πρόκειται ή όχι για τζιχαντιστές.

Πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν στον «Ε.Τ.» ότι οι δύο ύποπτοι δεν υπάρχουν καταχωρημένοι στις λίστες των αναζητούμενων μελών του ISIS.

Η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε συνεργασία και με ξένες μυστικές υπηρεσίες, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο οι δύο Σύροι να είναι απλά υποστηρικτές του ISIS και όχι ενεργά μέλη του.

Ο εντοπισμός τους δεν έγινε ύστερα από κάποια πληροφορία των ελληνικών Αρχών αλλά κατά τη διάρκεια της καταγραφής τους. Οι δυο τους κρίθηκαν ύποπτοι και κλήθηκαν για έλεγχο των προσωπικών τους αντικειμένων.