ΕΛΛΑΔΑ

Δεσμεύσεις Βερναδάκη στην ΠΟΕ-ΟΤΑ για συμβάσεις και μη απολύσεις

Δημοσίευση 19 Νοεμβρίου 2015, 19:23 / Ανανεώθηκε 19 Νοεμβρίου 2015, 19:23
Δεσμεύσεις Βερναδάκη στην ΠΟΕ-ΟΤΑ για συμβάσεις και μη απολύσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση του αναπλ. υπουργού Διοικητ. Μεταρρύθμισης με την ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα ανοιχτά ζητήματα των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για την εκ νέου παράταση συμβάσεων εργαζόμενων στην καθαριότητα μέχρι το τέλος του 2016, την άμεση μονιμοποίηση εργαζομένων που δουλεύουν με προσωρινούς πίνακες, ενώ έχουν εκδοθεί οι οριστικοί πίνακες διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, και για μαι σειρά άλλων ζητημάτων, πλην σαφούς τοποθέτησης για το νέο μισθολόγιο, δεσμεύτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης, ενώπιον της ΠΟΕ-ΟΤΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του σωματείου.

Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές την Τετάρτη «σχετικά με το νέο μισθολόγιο δεν υπήρξαν ουσιαστικές διευκρινήσεις αλλά αποδέχτηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός το αίτημά μας για νομοθετική ρύθμιση που θα διατηρεί την υπερβάλλουσα μείωση σε όσους υπαλλήλους μετατάχθηκαν ή συμμετείχαν στην ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα και σε όσους επαναπροσλήφθηκαν μετά τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις». 

Επίσης, αναφέρουν ότι, δεσμεύτηκε για άμεση νέα συνάντηση αποκλειστικά για το νέο μισθολόγιο.

Αναφορικά με την επικείμενη αξιολόγηση Δομών και Ανθρώπινου Δυναμικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία προβλέπεται να βγει σε διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα, δεσμεύτηκε ότι, δεν θα συνδέεται σε καμία περίπτωση με μισθολόγιο και απολύσεις και δεν θα είναι τιμωρητικού χαρακτήρα, αλλά θα έχει ως στόχο την βελτίωση και την καλύτερη οργάνωση των Δημόσιων Υπηρεσιών καθώς και την ενδεχόμενη στελέχωση τους. 

Να σημειωθεί ότι αίτημα της Ομοσπονδίας ήταν η δημιουργία ξεχωριστού συστήματος αξιολόγησης που θα ξεκινά από τη δημιουργία Σύγχρονων Οργανισμών με αναγνώριση των πραγματικών αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό, περιγράμματα θέσης, καθηκοντολόγιο κ.λπ. και επιλογή της υπαλληλικής ιεραρχίας με αξιοκρατικά και αντικειμενικά κριτήρια.

Σχετικά με το πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ο αναπληρωτής υπουργός δεσμεύτηκε, πως θα δοθεί η δυνατότητα εκ νέου παράτασης μέχρι τέλος του 2016, των Συμβάσεων εργασίας στην καθαριότητα που παρατάθηκαν με το άρθρο 49 του Ν.4325/2015 μέχρι το τέλος του 2015.

Η αιτιολογία της αρχικής παράτασης των Συμβάσεων, σημειώνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, αφορούσε την προετοιμασία των Ο.Τ.Α. για τον προγραμματισμό προσλήψεων μόνιμου προσωπικού που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έγινε. 

Στο ζήτημα της μονιμοποίησης των Ι.Δ.Α.Χ. που εκ νέου επανέφερε η Ομοσπονδία δεσμεύτηκε πως εφόσον δεν υπάρχουν νομικά και συνταγματικά κωλύματα θα προωθηθεί σχετική ρύθμιση. 

Επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα του επανέλεγχου μετατροπής των συμβάσεων και δεσμεύτηκε να προωθήσει διάταξη που θα ρυθμίζει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και με βάση την οποία δεν εγκρίνονται μετατάξεις εργαζομένων Ι.Δ.Α.Χ. χωρίς την ύπαρξη κενής οργανικής θέσης.

Σήμερα το πρωί, πάντως, η ΠΟΕ-ΟΤΑ πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας την πρόσληψη στους δήμους των εργαζομένων στα Κοινωφελή Προγράμματα πεντάμηνης διάρκειας και ζητώντας να μπει ένα τέλος στα «προγράμματα της φτώχειας», μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στα κοινωφελή προγράμματα είναι περίπου 35.000 και αμείβονται 495 ευρώ το μήνα, ενώ η σύμβαση των περισσότερων λήγει στο τέλος του 2015. Όπως υποστηρίζουν οι θέσεις που καλύπτουν είναι οι θέσεις πάγιων και διαρκών αναγκών, ενώ μετά τη λήξη της σύμβασής τους μένουν χωρίς κάλυψη επιδόματος ανεργίας.

Ακολούθως είχαν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο και την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση ότι έως την ερχόμενη Πέμπτη θα αποφασισθεί, εάν θα υπάρξει παράταση στα προγράμματα για τους εργαζόμενους στην κοινωφελή εργασία, ενώ θα εξετασθούν και τα εργασιακά τους ζητήματα.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε νέες κινητοποιήσεις για την ερχόμενη Πέμπτη με απεργία ή στάση εργασίας και νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, εν αναμονή των αποφάσεων