current views are: 3

20 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση08:18

Μετατοπίστηκε κατά 36 εκατοστά η Λευκάδα μετά τον σεισμό

Για ”μετατόπιση” 36 εκατοστών της Λευκάδας προς τα νότια μετά τον σεισμό των περασμένων ημερών κάνουν λόγο οι ειδικοί ερευνητές του Αστεροσκοπείου μετά από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά την δόνηση.

Δημοσίευση 08:18’
αρθρο-newpost

Για ”μετατόπιση” 36 εκατοστών της Λευκάδας προς τα νότια μετά τον σεισμό των περασμένων ημερών κάνουν λόγο οι ειδικοί ερευνητές του Αστεροσκοπείου μετά από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά την δόνηση.

Για ”μετατόπιση” της Λευκάδας προς τα νότια μετά τον σεισμό των περασμένων ημερών κάνουν λόγο οι ειδικοί ερευνητές του Αστεροσκοπείου μετά από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά την δόνηση.

Όπως προκύπτει από τις μετρήσεις με τη χρήση ειδικών μέσων, το νησί μετά τη φονική δόνηση των 6,4 Ρίχτερ μετατοπίστηκε κατά 36 εκατοστά προς τον Νότο.

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν, επίσης, ότι εκτός από την οριζόντια μετατόπιση σε κάποια σημεία της Λευκάδας ο φλοιός της γης έχει υποστεί κατακόρυφες παραμορφώσεις που φτάνουν ακόμη και τα 20 εκατοστά, όταν οι αντίστοιχες καταβυθίσεις στην Αθήνα μετά τον σεισμό τη Πάρνηθας το 1999 δεν ξεπερνούσαν τα 9 cm.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιο Γκανά: 

Η ανάλυση των δεδομένων που συνέλεξε ο σταθμός GPS του Γεωδυναμικού στο Πόντι της Λευκάδας – εκεί όπου ο βράχος σκότωσε μια γυναίκα διαπερνώντας σαν ρουκέτα το σπίτι της – δείχνει ότι έχουμε μετατόπιση εδάφους κατά 36 εκατοστά προς την Κεφαλονιά. Πρόκειται για μια μεγάλη μετακίνηση που εξέπληξε ακόμη και εμάς τους επιστήμονες.

Σκεφτείτε ότι μετά τους σεισμούς της Κεφαλονιάς τον Ιανουάριο του 2014, οι μετατοπίσεις που είχαμε εντοπίσει ήταν για παράδειγμα 7 εκατοστά στη Μονή Κυπουραίων έξω από το Ληξούρι και 1,5 εκατοστό στον σταθμό μας, στα Βαλσαμάτα.

Κατά τα άλλα διαπιστώνουμε ότι η οριζόντια μετατόπιση βρίσκεται σε συμφωνία με το ρήγμα με διεύθυνση από Βορρά προς το Νότο. Θεωρούμε ακόμη ότι οι μετασεισμοί που σημειώνονται δεν μπορούν να μεταβάλουν την εικόνα, καθώς δεν απελευθερώνουν τόση ενέργεια όσο η δόνηση των 6,4 Ρίχτερ.

Ενδεικτική της ενέργειας που απελευθερώθηκε κατά το χτύπημα του Εγκέλαδου στο νησί είναι επίσης η ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων Sentinel-I του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος όπως αυτή έγινε από το Κέντρο Αριστείας BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Οι δορυφορικές εικόνες μας έδειξαν σοβαρή καταβύθιση αρκετών εκατοστών στη δυτική Λευκάδα, η οποία σε ορισμένα σημεία ανέρχεται σε πάνω από 20 εκατοστά στην κατεύθυνση δορυφόρου – Γης. Αντίστοιχη καταβύθιση εντοπίζεται και στο βόρειο τμήμα της Κεφαλονιάς. Τα στοιχεία θα υποβληθούν στη συνέχεια σε περαιτέρω ανάλυση για ακόμη ακριβέστερες εκτιμήσεις, λέει ο κ.Χάρης Κοντοές, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Αστεροσκοπείου.

 


σχετικα αρθρα