Εξαρθρώθηκε την Πέμπτη από τις αστυνομικές αρχές Λέσβου και Αττικής κύκλωμα δουλεμπόρων, το οποίο εντόπιζε μετανάστες που δεν είχαν καταγραφεί και στην συνέχεια τους προμήθευε με το αζημίωτο πλαστά έγγραφα και τους προωθούσε από την Μυτιλήνη στην ηπειρωτική χώρα.

Οι πρώτες πληροφορίες για τη δράση του κυκλώματος έφτασαν στην ΕΥΠ η οποία ενημέρωσε την Αντιτρομοκρατική και κλιμάκια των δυο υπηρεσιών μετέβησαν στη Λέσβο προκειμένου να διερευνήσουν εάν τα μέλη είχαν σχέση με τζιχαντιστές. Από τις έρευνες όμως δεν προέκυψε κάτι τέτοιο, οπότε την υπόθεση ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος και η Ασφάλεια Μυτιλήνης.

Η τελευταία ήταν εξάλλου εκείνη που οργάνωσε επιχείρηση κατά την οποία εντόπισε δυο διαμερίσματα –εργαστήρια και συνέλαβε τελικά δώδεκα μέλη του από τα οποία τα περισσότερα ήταν αλλοδαποί που απασχολούνταν με τον εντοπισμό των υποψηφίων «πελατών» και την κατάρτιση των πλαστών εγγράφων, ενώ στην υπόθεση εμπλέκεται κι ένα ταξιδιωτικό γραφείο του οποίου η ημεδαπή ιδιοκτήτριά του αναλάμβανε να προμηθεύει με εισιτήρια  τους μετανάστες με τα πλαστά έγγραφα

Όλοι οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν χθες στις εισαγγελικές αρχές του νησιού, ενώ παράλληλα από τις υπηρεσίες Ασφαλείας Αττικής προχθές το βράδυ έγινε έλεγχος στους μετανάστες που ήρθαν με πλοίο από τη Λέσβο για τον τυχόν εντοπισμό ανάμεσά τους άτομα με πλαστά έγγραφα.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες φέρεται ότι είναι και ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος –ένας Πακιστανός- ο οποίος και έκανε μεγάλη ζωή στο νησί καθώς τα κέρδη ήταν υπέρογκα. Υπολογίζεται, συγκεκριμένα, ότι οι δουλέμποροι εισέπρατταν από τον κάθε μετανάστη 200 -300 ευρώ και ότι προωθούσαν καθημερινά στην ηπειρωτική χώρα 400 -500 αλλοδαπούς, χωρίς οι τελευταίοι να έχουν καταγραφεί και ταυτοποιηθεί από τις λιμενικές και αστυνομικές Αρχές στο κέντρο ταυτοποίησης της Μόριας ή αλλού.