current views are: 3

21 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση17:22

Αλλάζει ο τρόπος προσλήψεων στο Δημόσιο

Ηλεκτρονικό μητρώο δημιουργείται σύντομα στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στο οποίο θα καταγράφονται  σε καθημερινή βάση τα αιτήματα αλλά και τα κενά σε προσωπικό  του δημοσίου.

Δημοσίευση 17:22’
αρθρο-newpost

Ηλεκτρονικό μητρώο δημιουργείται σύντομα στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στο οποίο θα καταγράφονται  σε καθημερινή βάση τα αιτήματα αλλά και τα κενά σε προσωπικό  του δημοσίου.

Ηλεκτρονικό μητρώο δημιουργείται σύντομα στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στο οποίο θα καταγράφονται  σε καθημερινή βάση τα αιτήματα αλλά και τα κενά σε προσωπικό του δημοσίου.

Με τον τρόπο αυτό το Υπουργείο θα γνωρίζει  σε πραγματικό χρόνο σε ποιο φορέα, σε  ποια   γεωγραφική περιοχή και για ποιες ειδικότητες παρατηρούνται άμεσες ανάγκες κάλυψης θέσεων (όπως σε Νοσοκομεία,Εφορίες κλπ). Με βάση τις καταγραφές αυτές του ηλεκτρονικού μητρώου   το ΑΣΕΠ  θα εκδίδει, καθ’ υπόδειξιν του Υπουργείου, προκηρύξεις για   φορείς του δημοσίου που θα αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες ειδικότητες υπαλλήλων αλλά  και γεωγραφικές   περιοχές (έδρες διαφόρων φορέων) στις οποίες  υποχρεωτικά θα τοποθετούνται οι διοριζόμενοι για τουλάχιστον 10  χρόνια. Ο δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος Αιγάλεω  Σταύρος Τασιόπουλος προσθέτει ακόμη πιο σημαντικές και αναγκαίες  αλλαγές που πρέπει να επέλθουν στον ετήσιο η μακροχρόνιο  προγραμματισμό  των νέων προσλήψεων στο δημόσιο.

«Επ’ αυτού θα πρέπει να αποφασίζει ένα αρμόδιο  κρατικό όργανο (20μελές όργανο δημοσίων υπαλλήλων και επιστημονικών συνεργατών Υπουργείων) το οποίο και θα εισηγείται στον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου  τον αριθμό  των προσλήψεων στο Δημόσιο, Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και σε όλα τα νομικά πρόσωπα που εντάσσονται στο Μητρώο Γενικής Κυβέρνησης.

Το όργανο αυτό λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των κυβερνητικών προτεραιοτήτων, τις πραγματικές ανάγκες και τα αιτήματα φορέων και πολιτών, συντάσσει γνωμοδότηση για τον συνολικό αριθμό προσλήψεων ανά έτος, ή ανά σειρά επόμενων ετών, καθώς και την εξειδίκευση των προσλήψεων ανά τομέα πολιτικής. Η σημασία του έγκειται στην θεσμοθέτησή του με νόμο και η αρμοδιότητα να δημιουργεί τον καθορισμό των προσλήψεων.

Εδώ σε συνεργασία με το Μηχανισμό Μόνιμης Κινητικότητας, εξετάζεται κάθε φορά αν δύναται η κάλυψή τους από νυν υπαλλήλους του Δημοσίου, για μέρος ή για το σύνολο των προσλήψεων που καθορίζονται,. 

Η απόφαση για τις νέες προσλήψεις ανά έτος  θα λαμβάνεται έπειτα από κατ αρχήν δεσμευτική εισήγηση του Μηχανισμού προς το Υπουργικό Συμβούλιο. Η εισήγηση αυτή υπόκειται δυνητικά σε διόρθωση ή ακύρωση μόνον με έγγραφη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ακολούθως προχωρά μέσω του ΑΣΕΠ η διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμών, όπου οι επιτυχόντες διορίζονται εντός ενός έτους από την ανακήρυξή τους, όπου για το έτος αυτό δύναται να τροποποιηθεί ή να ακυρωθεί – με απόφαση του Μηχανισμού – ο αριθμός των τελικώς προσλαμβανόμενων.

 


σχετικα αρθρα