Άδειο είναι τις τελευταίες ώρες το Κέντρο καταγραφής και Ταυτοποίησης Μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια, στη Λέσβο, όπως επίσης  ο καταυλισμός στον καρά Τεπέ και το λιμάνι της Μυτιλήνης, αφού όλη μέρα δεν έχει φτάσει στο νησί κανένας νέος πρόσφυγας.

Το γεγονός έχει προκαλέσει εντύπωση στις αστυνομικές αρχές του νησιού και θεωρείται βέβαιο ότι με δεδομένη αυτή την κατάσταση με τα βραδινά πλοία προς Πειραιά θα αδειάσει εντελώς το νησί από μετανάστες και πρόσφυγες.

«Από χθες Κυριακή το βράδυ έλεγε ανώτερος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας μιλώντας σήμερα το μεσημέρι στο ΑΜΠΕ, για πρώτη φορά στη Λέσβο δεν έχει αναφερθεί άφιξη μεταναστών».

Βέβαια οι ροές από τις απέναντι Μικρασιατικές ακτές στο νησί είχαν μια τάση μείωσης αυξανόμενη βέβαια τις τελευταίες μέρες, αλλά «σήμερα είναι σα να έκλεισε κάποιος τη βρύση» είπε το στέλεχος της ΕΛΑΣ.

Η μείωση των προσφυγικών ροών δεν φαίνεται να οφείλεται στους ισχυρούς νοτιάδεςπου πνέουν στην περοχή τις τελευταίες μέρες, αφού μέσα στον Οκτώβριο ανάλογης έντασης άνεμοι δεν στάθηκαν εμπόδιο ακόμα και για 5.000 νέες αφίξεις την ημέρα.

Στο μεταξύ, την αναγκαιότητα άμεσης χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς πόρους ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου επαρκούς υγειονομικής φροντίδας για τους πρόσφυγες υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός από το βήμα της διάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στη Ρώμη, για το προσφυγικό.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας, η Ελλάδα είναι η χώρα που υποδέχεται το 80% των προσφύγων και μεταναστών που κατευθύνονται προς την Ευρώπη.