Προχωράει με γρήγορους ρυθμούς το σχέδιο αναδιάταξης της αστυνομίας. 

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η «κοινωνική διαβούλευση», η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και των αστυνομικών διευθύνσεων, ώστε να έχουν υποβληθεί οι σχετικές προτάσεις και να υλοποιηθεί το σχέδιο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016.

Αύριο ξεκινάει ο δεύτερος κύκλος παρουσιάσεων των σχεδίων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, από τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη, καθώς ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος, στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, στις έδρες των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο της αναδιάταξης περιλαμβάνει συγχωνεύσεις αστυνομικών τμημάτων και υπηρεσιών, με την κατάργηση μικρότερων.

Στόχος, όπως είπε ο κ. Αναγνωστάκης είναι η ενίσχυση και ισχυροποίηση των αστυνομικών τμημάτων, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την ασφάλεια, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και τα δεδομένα που προκύπτουν από τις συνθήκες της εποχής, συμπεριλαμβανομένου και του προσφυγικού.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος κύκλος των παρουσιάσεων από τον κ. Αναγνωστάκη, πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 11 έως και 21 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή, τη Λαμία, τη Λάρισα, την Κοζάνη, την Κέρκυρα και τα Ιωάννινα.

Στις παρουσιάσεις παραβρέθηκαν τοπικοί βουλευτές, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, εκπρόσωποι Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων, κ.ά.. Από πλευράς Αστυνομίας παραβρέθηκαν ο προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου, αντιστράτηγος Εμμανουήλ Κατριαδάκης, οι γενικοί επιθεωρητές Αστυνομίας Νοτίου και Βορείου Ελλάδος, αντιστράτηγοι Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας και Δημήτριος Σοφιός, καθώς επίσης οι γενικοί Περιφερειακοί Αστυνομικοί Διευθυντές και οι διευθυντές των Διευθύνσεων Αστυνομίας των νομών.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, τα αποτελέσματα από τις παρουσιάσεις αξιολογούνται ως ιδιαίτερα εποικοδομητικά, καθώς μέσα από τη διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς υποβλήθηκαν προτάσεις και εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα.

Ο δεύτερος κύκλος των παρουσιάσεων θα πραγματοποιηθεί στην Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα, το Βόρειο Αιγαίο, το Νότιο Αιγαίο, την Κρήτη και την Αττική.