Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι Έλληνες γιατροί αναφορικά με την επιδημία βακτηριακής γαστρεντερίτιδας, που προκλήθηκε πιθανώς από την κατανάλωση μολυσμένων αγγουριών και η οποία έχει προκαλέσει το θάνατο 14 ανθρώπων στη Γερμανία. Κρούσματα έχουν καταγραφεί επίσης στη Βρετανία, τη Δανία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, την Αυστρία και την Πολωνία. Τα περισσότερα αφορούν επισκέπτες Γερμανούς ή τουρίστες που επέστρεψαν από Γερμανία.

Όπως δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο γιατρός δημόσιας υγείας του ΚΕΕΛΠΝΟ, Δημ.Ηλιόπουλος, και σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, στη χώρα μας δεν έχουν εισαχθεί «ύποπτα» μη επεξεργασμένα λαχανικά. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά χρειάζεται προσοχή απ' όλους όσοι ταξιδέψουν σε χώρες όπου υπάρχουν κρούσματα» τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, ακόμα δεν έχει βρεθεί η πηγή μόλυνσης των λαχανικών και γι' αυτό δεν μπορεί να ενοχοποιηθεί μία χώρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση η Ισπανία, ή ένα συγκεκριμένο τρόφιμο. «Υποπτευόμαστε ότι ενοχοποιούνται τα ωμά λαχανικά» είπε ο κ. Ηλιόπουλος.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η λοίμωξη προέρχεται από το βακτήριο Escherichia coli (προφέρεται «εσερίχια κόλι), ένα μικρόβιο με πολλά διαφορετικά στελέχη. Ορισμένα είναι ακίνδυνα και ζουν κανονικά στο ανθρώπινο έντερο, ενώ άλλα είναι τοξικά και δυνητικά θανατηφόρα.Πηγή: Βήμα 99,5-in.gr