current views are: 1

25 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση09:59

SIEMENS: Αρχίζει η δίκη εννιά χρόνια μετά το σχηματισμό δικογραφίας

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων 64 άτομα που κατηγορούνται για την υπόθεση με τις μίζες που, κατά τη δικογραφία, διακινήθηκαν κατά την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ.

Δημοσίευση 09:59’
αρθρο-newpost

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων 64 άτομα που κατηγορούνται για την υπόθεση με τις μίζες που, κατά τη δικογραφία, διακινήθηκαν κατά την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ.

Στις δικαστικές αίθουσες, με αβέβαια για την ώρα την εξέλιξη της διαδικασίας λόγω τεχνικών ζητημάτων, οδεύει την Παρασκευή, εννιά χρόνια μετά τον σχηματισμό της, η δικογραφία υπό τον τίτλο «δωροδοκίες SIEMENS», που αφορά την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ, με σύμβαση που υπογράφηκε το 1997.

Ο φάκελος «σύμβαση 8002» εκδικάζει τα τεράστια ποσά που διανεμήθηκαν ως μίζες, και σύμφωνα με την ογκωδέστατη δικογραφία εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 70 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που υπολογίζεται ως ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο καθώς τα παράνομα χρήματα μετακυλήθηκαν στο κόστος για την υλοποίηση του έργου. 

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν συνολικά 64 άτομα, μεταξύ των οποίων ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος, τα πρώην στελέχη της SIEMENS Ηλίας Γεωργίου και Πρόδρομος Μαυρίδης αλλά και οι καταζητούμενοι, πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας, Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλας.

Αναλυτικά σε δίκη παραπέμπονται:

– 19 κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ποινική ισόβιας κάθειρξης καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
   
– 14 κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ για παθητική δωροδοκία, επίσης με το νόμο 1608/50 και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
   
– 8 κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρίας συμβούλων, για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία
   
– 14 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα
   
– 8 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και τέλος
   
– μια κατηγορούμενη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα παραπεμπόμενα πρώην στελέχη του ΟΤΕ καλούνται να λογοδοτήσουν με κατηγορούμενοι ότι δεν προστάτεψαν τα συμφέροντα του οργανισμού και ότι δεν κινήθηκαν με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κρατικής -τότε- επιχείρησης, ενώ οι ίδιοι αμφισβητούν τόσο την ύπαρξη ζημιάς όσο και το ύψος ζημίας του ΟΤΕ, για το οποίο κατηγορούνται ότι προκάλεσαν. 

Ωστόσο, υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που πιθανόν να τινάξουν στον αέρα τη διαδικασία, σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με νομικούς κύκλους. Το ένα ζήτημα είναι ο χώρος διεξαγωγής της πολυαναμενόμενης δίκης και το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι ότι δεν έχει δοθεί στους 15 Γερμανούς κατηγορούμενους μεταφρασμένη η δικογραφία, και θεωρείται ότι ίσως δημιουργήσει θέματα ακυρότητας.


σχετικα αρθρα