Ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία, σε βαθμό κακουργήματος, παρήγγειλε ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης, σε βάρος 13 υπαλλήλων τριών ασφαλιστικών ταμείων για την πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης των 17,9 εκατ. ευρώ στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για υπαλλήλους που το διάστημα της υπεξαίρεσης, δηλαδή την περίοδο 1999-2008, υπηρετούσαν στα Ταμεία Υγείας και Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ και ΤΑΔΚΥ), όπως επίσης στο Ταμείο Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ).

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα της οικονομικής επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά, οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι όφειλαν να κάνουν τους προβλεπόμενους ελέγχους για τις παρακρατηθείσες ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στο δήμο Θεσσαλονίκης και να εντοπίσουν τη ζημιά που υπέστησαν τα ταμεία τους. Σύμφωνα δε με το πόρισμα, από την υπεξαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων τα τρία ταμεία ζημιώθηκαν με 7,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι γνώριζαν τις εκκρεμότητες του κεντρικού δήμου προς τα ασφαλιστικά ταμεία εντούτοις φέρεται ότι έκαναν τα στραβά μάτια, συνεχίζοντας να θεωρούν τα βιβλιάρια υγείας των ασφαλισμένων και κατά συνέπεια να παράσχουν σ' αυτούς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 

Ανάμεσα στα εμπλεκόμενα πρόσωπα συγκαταλέγονται προϊστάμενοι και αναπληρωτές τμηματάρχες οικονομικών υπηρεσιών.

Οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι στις ανωμοτί καταθέσεις που έδωσαν δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν τίποτα, ούτε άκουσαν ποτέ για την υπεξαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών, αναμένεται να κληθούν το επόμενο διάστημα να δώσουν εξηγήσεις στην ειδική ανακρίτρια διαφθοράς Θεσσαλονίκης.