Στις 15 Δεκεμβρίου θα συνεχιστεί η δίκη για τη «σύμβαση 8002» του ΟΤΕ με τη Siemens, σκέλος της υπόθεσης των παράνομων χρημάτων που διακινήθηκαν από τα αποκαλούμενα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας που επί εννέα χρόνια απασχολεί τη Δικαιοσύνη. Η δίκη θα μεταφερθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών.

Η δίκη διεκόπη καθώς στην αίθουσα του 4ου ορόφου όπου άρχισε η πλειονότητα συνηγόρων, παρόντων κατηγορουμένων και μαρτύρων ήταν όρθιοι.

Για την επίμαχη σύμβαση καλούνται να λογοδοτήσουν 64 κατηγορούμενοι αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες που σε ορισμένες περιπτώσεις επισύρουν ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Η δικογραφία αφορά τη σύμβαση που υπεγράφη το 1997 ανάμεσα στον ΟΤΕ και τη γερμανική Siemens, καθώς και τις επεκτάσεις της αρχικής συμφωνίας, για την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του δικτύου του με την προμήθεια ψηφιακών παροχών, για τη σύναψη της οποίας φαίνεται να διακινήθηκαν τεράστια παράνομα χρηματικά ποσά επί μακρό χρονικό διάστημα.

Για την υπόθεση του ΟΤΕ στο εδώλιο παραπέμπονται:

- 19 κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ποινική ισόβιας κάθειρξης καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

- 14 κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ για παθητική δωροδοκία, επίσης με το νόμο 1608/50 και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

- 8 κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρίας συμβούλων για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία

- 14 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα

- 8 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και τέλος

- 1 κατηγορούμενη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Η πρόοδος πάντως της εκδίκασης της υπόθεσης είναι αμφίβολη καθώς αναμένεται να τεθούν και νομικά ζητήματα με κυρίαρχο την μη επίσημη μετάφραση του κατηγορητηρίου για τους 15 γερμανούς κατηγορούμενους, θέμα που δημιουργεί θέματα ακυρότητας και αναίρεσης και αναμένεται να τεθεί πρώτο από τους εκπροσώπους των κατηγορουμένων.


TAGS