Σε πανελλαδική στάση εργασίας προχωρά σήμερα από τις 10 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η οποία καλεί σε συμμετοχή στην κινητοποίηση τους γιατρούς των Πρωτοβάθμιων Εθνικών Δικτύων Υγείας-Κέντρων Υγείας (ΠΕΔΥ – ΚΥ).

Στις 13:00 οι γιατροί θα συμμετέχουν σε παράσταση στο υπουργείο Υγείας και τον Υπουργό.

Αίτημά τους είναι η οικοδόμηση του δημόσιου, δωρεάν συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των κατοίκων και θα ανακουφίζει τα νοσοκομεία από το βάρος των υπηρεσιών ΠΦΥ.

Ταυτόχρονα ζητούν να αποπληρωθούν οι δεδουλευμένες εφημερίες τους και να διαμορφωθεί άμεσα χάρτης υγείας με καταγραφή κυρίως των υγειονομικών αναγκών και όχι μόνο των δομών.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν επίσης, να στηριχθεί το σύστημα υγείας με στοχευμένες προσλήψεις γιατρών και προσωπικού, εφοδιασμό των νοσοκομείων με νοσοκομειακό υλικό, και επαναφορά της μισθοδοσίας στα ίδια τα νοσοκομεία.

Οι γιατροί θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους στις 2 Δεκεμβρίου καθώς η ΟΕΝΓΕ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία, με αιτήματα τις προσλήψεις γιατρών και προσωπικού στο ΕΣΥ, την επαρκή χρηματοδότηση του συστήματος υγείας και τη θεμελίωση συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγείας.

Στις 2 Δεκεμβρίου όλες οι δομές του ΕΣΥ θα λειτουργήσουν με  προσωπικό ασφαλείας.