Ηλεκτρονικό κοινωνικό δίκτυο των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Αθηνών στα χνάρια του Facebook παρουσιάστηκε σήμερα από τον πρύτανη Αθανάσιο Δημόπουλο, με το σύνολο των ομιλητών να κάνουν λόγο για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που έρχεται να συνδέσει την ακαδημαϊκή κοινότητα με την κοινωνία.
 
Το ηλεκτρονικό κοινωνικό δίκτυο των αποφοίτων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνων (ΕΚΠΑ), του πρώτου του είδους του που αναπτύχθηκε για ελληνικό πανεπιστήμιο, παρουσιάστηκε σημερα σε σχετική ημερίδα, με το σύνολο των ομιλητών να κάνουν λογο για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που έρχεται να συνδέσει την ακαδημαϊκή κοινότητα με την κοινωνία.
 

Η πραγματοποίηση και η παρουσίαση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης των Αποφοίτων του ΕΚΠΑ, alumni.uoa.gr, αποτελει "μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για το πανεπιστήμιο Αθηνων", όπως ανέφερε στην ομιλία ο πρύτανής του, Μελετιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, παρουσιάζοντας την πλατφόρμα, η οποία πραγματοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πράγματι, η καινοτομία της εν λόγω πλατφόρμας έγκειται στο ότι δεν ειναι ενα απλό μητρώο αποφοίτων, μια βαση δεδομένων στην οποία εγγράφονται ονόματα.

Το alumni.uoa.gr παρέχει τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης μεταξυ των μελών του, όπως στα μέσακοινωνικής δικτύωσης, με τον κάθε χρήστη που εγγράφεται να εχει το δικό του προφίλ, με τον δικό του "τοίχο" και να ελέγχει με ποιους χρήστες, αλλά και με ποιες κοινότητες (σχολές, τμήματα) θέλει να ειναι συνδεδεμένος.

 Στόχοι της διαδικτυακής πλατφόρμας αποτελούν η αμφίδρομη σύνδεση του πανεπιστημίου με την κοινωνία και την αγορά, την προβολή του έργου του πανεπιστημίου, αλλα και την υποστήριξη της πανεπιστημιακής εκπαιδευσης.

Για αυτό τον λογο, στοχος επίσης είναι και η προσέλκυση αποφοίτων της διασποράς, οι οποίοι με τη συμμετοχή τους θα συμβάλλουν στη μετάδοση καλών πρακτικών και ερευνητικών -και οχι μονο- νέων απο το εξωτερικό.

Ειδικότερα, οι συνδεδεμένοι χρηςτες-απόφοιτοι της πλατφόρμας, μπορούν να κρατουν επαφή με την πανεπιστημιακή κοινότητα του Ιδρύματος απο το οποίο αποφοίτησαν, με το να ενημερώνονται για σεμινάρια, ημερίδες, να εχουν αποκλειστική πρόσβαση σε επιστημονικό υλικό καθως και στην ηλεκτρονική τάξη (eClass) και τα Ανοικτά Πανεπιστημιακά Μαθήματα.

Εκτός αυτού , όμως, μέσω της αλληλεπίδρασης των χρηστών σε επίπεδο σχολής, τμήματος και πανεπιστημίου, δίνεται η ευκαιρία ενημέρωσης για νέες θέσεις εργασίας και σύνδεση με επαγγελματίες απο όλους τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται η επιστημονική κοινότητα του ΕΚΠΑ.

 Έτσι, το κοινωνικό δίκτυο αποφοίτων φιλοδοξεί να γίνει "ένας ακομα σύγχρονος τρόπος στήριξης του δημοσίου πανεπιστημίου", όπως επεσημανε ο κ. Δημόπουλος.