current views are: 10

30 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση07:42

Αυξήσεις στα τέλη μέσω ΔΕΗ από «κόκκινους δήμους»

Σε αυξήσεις των δημοτικών τελών προσανατολίζονται ή έχουν ήδη προχωρήσει αρκετοί δήμοι της χώρας επικαλούμενοι την οικονομική ασφυξία που πλήττει τη χώρα και τη μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων  σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

Δημοσίευση 07:42’

Σε αυξήσεις των δημοτικών τελών προσανατολίζονται ή έχουν ήδη προχωρήσει αρκετοί δήμοι της χώρας επικαλούμενοι την οικονομική ασφυξία που πλήττει τη χώρα και τη μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων  σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

Σε αυξήσεις των δημοτικών τελών προσανατολίζονται ή έχουν ήδη προχωρήσει αρκετοί δήμοι της χώρας επικαλούμενοι την οικονομική ασφυξία που πλήττει τη χώρα, τη μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων και την αδυναμία των δημοτών να πληρώσουν τα ήδη ισχύοντα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

Όπως σημειώνει μετά την υπαγωγή του Δήμου Σαλαμίνας σε καθεστώς πτώχευσης προς εξυγίανση και τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη ύψους 50% ώστε να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του, έχει σημάνει συναγερμός στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Έτσι εκτός από τη Σαλαμίνα, αυξήσεις έως και 10% επέβαλε ο Δήμος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, ο Δήμος Κορυδαλλού επέβαλε αυξήσεις τελών που φθάνουν το 9% ενώ αυξήσεις έγιναν και στα δημοτικά τέλη στο Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης. Ειδικότερα τα τέλη για κατοικίες αυξήθηκαν κατά 34% στον πρώην Δήμο Ελληνικού με το σκεπτικό της εξίσωσης με τα τέλη που ήδη ισχύουν στον πρώην Δήμο Αργυρούπολης ενώ η αύξηση για τα καταστήματα είναι 25%.

Θεωρητικά οι δήμοι δεν έχουν το δικαίωμα να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη για να αντιμετωπίσουν παλαιά χρέη ή γενικώς τα λειτουργικά τους έξοδα. Τα τέλη που επιβάλλονται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και αφορούν την κάλυψη των εξόδων που προκαλούν συγκεκριμένες λειτουργίες, δηλαδή η καθαριότητα, ο ηλεκτροφωτισμός και η συντήρηση του Πρασίνου.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας δήλωσε προ ημερών ότι οι υποχρεώσεις έως το τέλος του χρόνου είναι περίπου 323 εκατ. ευρώ και εξέφρασε τη εκτίμηση ότι θα καλυφθούν. Επίσης προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου για την Οικονομική Βιωσιμότητα των δήμων και των άλλων οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και «αποκάλυψε» ότι εκτός του Δήμου Σαλαμίνας, που ήδη εντάχθηκε επίσημα σε πρόγραμμα εξυγίανσης, υπάρχουν δύο ακόμη που δεν μπορούν να κλείσουν προϋπολογισμό για το έτος που τελειώνει: Οι Δήμοι Γόρτυνας και Φαιστού στην Κρήτη. 
Ωστόσο, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», ο δήμαρχος Φαιστού Γ. Αρμουτάκης δήλωσε ότι βρέθηκε τρόπος να κλείσει ο προϋπολογισμός, ενώ συμφωνήθηκε η λήψη δανείου 3 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Πρόσθεσε, πάντως, ότι ακόμη δεν έχει αποφασισθεί εάν θα επιβληθούν αυξήσεις στα δημοτικά τέλη για το ερχόμενο έτος.


σχετικα αρθρα