current views are: 8

30 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση10:24

Πηγές ΤτΕ: Την Πέμπτη έγινε η κυβερνοεπίθεση – Ποιοι είναι οι χάκερ των τραπεζών

Στο στόχαστρο ομάδας χάκερ έπεσαν τις τελευταίες ημέρες τρεις ελληνικές τράπεζες, χωρίς να έχει γίνει γνωστό για ποιες πρόκειται.

 

Δημοσίευση 10:24’

Στο στόχαστρο ομάδας χάκερ έπεσαν τις τελευταίες ημέρες τρεις ελληνικές τράπεζες, χωρίς να έχει γίνει γνωστό για ποιες πρόκειται.

 

Στο στόχαστρο ομάδας χάκερ έπεσαν την περασμένη Πέμπτη τρεις ελληνικές τράπεζες, χωρίς να έχει γίνει γνωστό για ποιες πρόκειται.

Σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος που μίλησαν στο newpost.gr, μια ομάδα χάκερ που αυτοαποκαλείται Armadda Collectiva, επιτέθηκε την περασμένη Πέμπτη, σε τρεις ελληνικές τράπεζες. 

Οι χάκερς ζητούσαν λύτρα σε bitcoin για να επαναφέρουν το σύστημα. Αμέσως επιλήφθηκε η ΕΥΠ, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος είχε συντονιστικό ρόλο, και το πρόβλημα κράτησε λιγότερο από μία ώρα. 

Όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για να αποφευχθεί παρόμοια κατάσταση

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ, που μίλησε στο ΑΠΕ, η επίθεση εκδηλώθηκε την περασμένη Πέμπτη και συγκεκριμένα, οι χάκερς «βομβάρδισαν» τα ηλεκτρονικά συστήματα των τριών τραπεζών με χιλιάδες ερωτήματα ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να τα μπλοκάρουν πρόσκαιρα.

Στην συνέχεια ζήτησαν λύτρα σε bitcoin, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τους υπολογιστές, με την απειλή ότι θα διέλυαν τα ηλεκτρονικά συστήματα των τραπεζών.

Τα ποσά, όπως διευκρίνισε ο ίδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, δεν ήταν μεγάλα, αλλά τελικά οι δράστες δεν κατάφεραν να πάρουν τα λύτρα, ούτε και προκαλέσουν ζημιά σε τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς λειτούργησαν τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας που διαθέτουν οι τράπεζες.

Η δράση των χάκερ «Armada Collective» 

Γνωστή στη διεθνή κοινότητα είναι η ομάδα χάκερ «Armada Collective», που επιτέθηκε την προηγούμενη Πέμπτη σε τρεις ελληνικές τράπεζες. 

Η συγκεκριμένη ομάδα στο παρελθόν έχει πραγματοποιήσει δεκάδες επιθέσεις, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση, με πιο γνωστή αυτή ενάντια στον server που εξυπηρετούσε την ηλεκτρονική αλληλογραφία επιστημόνων που εργάζονται στο CERN, αλλά και εναντίον τεσσάρων ταϋλανδέζικων τραπεζών.

Η «Armada Collective» ζητά λυτρά σε bitcoin, καθώς η πληρωμή σε «εικονικά» χρήματα δεν μπορεί να εντοπιστεί, ενώ παράλληλα προφυλάσσονται και οι επιχειρηματίες, οι οποίοι αποφασίζουν να ενδώσουν στον εκβιασμό.

Δείτε εδώ ποιοι είναι οι χάκερ


σχετικα αρθρα