«Λουκέτο» βάζουν αύριο Τρίτη περίπου 4.500 πρακτορεία του ΟΠΑΠ σε όλη τη χώρα λόγω της 24ωρης απεργίας, ενάντια στο μέτρο της επιβολής τέλους στα τυχερά παιχνίδια του Οργανισμού.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρακτόρων (ΠΟΕΠΠΠ) είναι αντίθετη στο «μέτρο που προκαλεί αφανισμό του κλάδου» και καλεί όλους τους πράκτορες του ΟΠΑΠ να συμμετέχουν στην απεργία και στην πορεία που θα πραγματοποιηθεί από την πλατεία Καραϊσκάκη προς το Υπουργείο Οικονομικών. 

Οι πράκτορες αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή τέλους 0,05 ευρώ σε όλα τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ καθώς, όπως υποστηρίζουν χαρακτηριστικά, «στοχοποιείται το νόμιμο παιχνίδι ενώ παράλληλα πριμοδοτείται ο παράνομος τζόγος που καλπάζει ανενόχλητος».

Εξάλλου, σύμφωνα με την ΠΟΕΠΠΠ, το μέτρο που αποφασίστηκε δεν καλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης, καθώς το ειδικό τέλος καταστρέφει τον τζίρο των πρακτόρων και συνολικά θα φέρει λιγότερα έσοδα από τα σημερινά στο κράτος.

ΠΟΕΠΠΠ: θα κλείσουν 1000 πρακτορεία

Το ειδικό τέλος οδηγεί πάνω από 1.000 πρακτορεία στο «λουκέτο» αυξάνοντας την ανεργία. Μάλιστα, πολλά από τα πρακτορεία που θα κλείσουν είναι μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις που ήδη βρίσκονται στο όριο της επιβίωσης λόγω των capital controls αλλά και τον ανταγωνισμό με τα στέκια του παράνομου τζόγου.

Οι πράκτορες με ανακοίνωσή τους προειδοποιούν την κυβέρνηση:

Αυτή  είναι  μόνο  η  αρχή. Θα ακολουθούσουν  και  άλλες μορφές αγώνων και κινητοποιήσεων. Η προσπάθεια να μας κλείσουν δεν θα περάσει. Η προσπάθεια για αποδυνάμωση του νόμιμου δικτύου θα αποτύχει. Αυτοί που καλύπτουν τους παράνομους θα αποκαλυφθούν. Θα παλέψουμε μέχρι την τελική μας δικαίωση.

Η επιβολή  φόρου  στα  νόμιμα  τυχερά  παιχνίδια:

  • Είναι καταστροφική για τους πράκτορες 
  • Δεν καλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης 
  • Θα φέρει συνολικά λιγότερα έσοδα από τα σημερινά στο κράτος  ΛΙΓΟΤΕΡΑ  ΕΣΟΔΑ  ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ  ΣΤΟ  ΚΡΑΤΟΣ
  • Ευνοεί τον παράνομο τζόγο και τους βαρώνους του χώρου  ΠΑΡΑΝΟΜΟ  ΤΖΟΓΟ  ΚΑΙ   ΤΟΥΣ  ΒΑΡΩΝΟΥΣ  ΤΟΥ  ΧΩΡΟΥ
  • Καθιστά ανακόλουθη την κυβέρνηση

Σε πρόσφατη Συνέντευξη Τύπου για το θέμα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΠΠΠ κ. Κυριάκος Τοπτσίδης δήλωσε χαρακτηριστικά:

Είναι αδιανόητο να είναι ανεξέλεγκτος ο παράνομος στοιχηματισμός και κανείς να μην ασχολείται με αυτά τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν αντέχει άλλο ο κλάδος μας. Από το πρώτο ευρώ πληρώνουμε 26%, δίνουμε προκαταβολή φόρου 100%, οι παίκτες πληρώνουν φόρο 20% στα κέρδη τους, ο ΟΠΑΠ 30% στα μικτά έσοδα και επιπλέον τον εταιρικό φόρο. Το επόμενο βήμα είναι να κλείσουν οι επιχειρήσεις μας. Τα πρακτορεία βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Αυτό το μέτρο μας στέλνει στην ανεργία, όπως και χιλιάδες υπαλλήλους μας.

Επίσης, ο κ. Τοπτσίδης εξέφρασε την απορία γιατί ένα μέτρο που στο παρελθόν απέτυχε παταγωδώς επανέρχεται από την σημερινή κυβέρνηση ενώ είναι δεδομένο βάσει σχετικών μελετών που οι πράκτορες παρέδωσαν στο Υπουργείο Οικονομικών πως το τέλος αυτό θα “σκοτώσει” την ανακύκλωση του τζίρου των παιχνιδιών και στο τέλος δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα.