current views are: 8

30 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση12:45

Αυτοί είναι οι χάκερ που επιτέθηκαν στις ελληνικές τράπεζες (φωτό)

Γνωστή στη διεθνή κοινότητα είναι η ομάδα χάκερ «Armada Collective», που επιτέθηκε την προηγούμενη Πέμπτη σε τρεις ελληνικές τράπεζες. 

Δημοσίευση 12:45’

Γνωστή στη διεθνή κοινότητα είναι η ομάδα χάκερ «Armada Collective», που επιτέθηκε την προηγούμενη Πέμπτη σε τρεις ελληνικές τράπεζες. 

Επιμέλεια: Ντία Μούλου

Γνωστή στη διεθνή κοινότητα είναι η ομάδα χάκερ «Armada Collective», που επιτέθηκε την προηγούμενη Πέμπτη σε τρεις ελληνικές τράπεζες

Η συγκεκριμένη ομάδα στο παρελθόν έχει πραγματοποιήσει δεκάδες επιθέσεις, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση, με πιο γνωστή αυτή ενάντια στον server που εξυπηρετούσε την ηλεκτρονική αλληλογραφία επιστημόνων που εργάζονται στο CERN, αλλά και εναντίον τεσσάρων ταϋλανδέζικων τραπεζών.

Η «Armada Collective» ζητά λυτρά σε bitcoin, καθώς η πληρωμή σε «εικονικά» χρήματα δεν μπορεί να εντοπιστεί, ενώ παράλληλα προφυλάσσονται και οι επιχειρηματίες, οι οποίοι αποφασίζουν να ενδώσουν στον εκβιασμό.

Το e-mail που φέρεται να στέλνει η «Armada Collective» στα θύματά της

Οι χάκερ της «Armada Collective» επιτίθενται στα θύματά τους με τη μέθοδο DDoS (Distributed Denial of Service attack), η οποία έχει στόχο το μπλοκάρισμα της πρόσβασης στην υπηρεσία για τους χρήστες. Με άλλα λόγια, οι χάκερ φροντίζουν ένας server ή μια υπηρεσία να δεχτεί ταυτόχρονα μεγάλο όγκο αιτημάτων και ως εκ τούτου να μην μπορεί να τα εξυπηρετήσει, με αποτέλεσμα να καταρρέει ή να παρουσιάζει μεγάλη καθυστέρηση στους χρήστες.

Η επίθεση με τη μέθοδο DDoS γίνεται με αποστολή χιλιάδων κακόβουλων λογισμικών από ισάριθμες μοναδικές IP. Οι επιθέσεις αυτές έχουν ως κύριους στόχους ιστοσελίδες και υπηρεσίες που εξυπηρετούνται από μεγάλους servers, όπως τραπεζών, θύρες ηλεκτρονικών πληρωμών, αν και πολλές επιθέσεις έχουν ως κίνητρο την εκδίκηση ή τη διαμαρτυρία.

Στις αρχές του μήνα, η «Armada Collective» επιτέθηκε στην ProtonMail, μια υπηρεσία-stratup κωδικοποιημένης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του ευρωπαϊκού επιστημονικού κέντρου πυρηνικών μελετών CERNΟι ιθυνόντες πλήρωσαν περίπου 20 Bitcoin (περίπου 7.000 ευρώ) στους χάκερ, ωστόσο αυτοί συνέχισαν τους εκβιασμούς.

Τον Οκτώβριο, όπως ανέφερε μια αγγλόφωνη εφημερίδα της Ταϋλάνδης, μια εγκληματική οργάνωση με το όνομα «Armada Collective» επικοινώνησε με τουλάχιστον τέσσερις τράπεζες μέσω mail προκειμένου να τους απειλήσουν για επικείμενες επιθέσεις. Το ίδιο δημοσίευμα κάνει λόγο για στόχους της οργάνωσης και στην Ελβετία, προφανώς αναφερόμενο στον server του CERN που έχει έδρα τη Γενεύη, η οποία οδήγησε στην καταβολή λύτρων σε bitcoin στους δράστες.


σχετικα αρθρα