Αντιδράσεις μεταξύ των κατοίκων και των τοπικών φορέων προκαλεί στον Έβρο η υπόθεση της εγκατάστασης και λειτουργίας κέντρων φιλοξενίας μη νόμιμων μεταναστών στην περιοχή. Μάλιστα, για μεθαύριο, Πέμπτη, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Διδυμότειχο για το συγκεκριμένο ζήτημα. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για την αντιμετώπιση του μείζονος θέματος των μη νόμιμων μεταναστών στη χώρα μας, στο νομό Έβρου αναμένεται να υπάρχουν συνολικά τρία κέντρα, μαζί και με το υπάρχον του Φυλακίου στο Δήμο Νέας Ορεστιάδας.

 Ειδικότερα, στην Ορεστιάδα εξετάζεται πρόταση ιδιώτη, με στόχο τη δημιουργία Πολυδύναμου Κέντρου σε παλιό εργοστάσιο, όπου θα συστεγάζονται Υπηρεσία Ασύλου, Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, Διοίκηση της δύναμης Frontex, οι υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ορεστιάδας, ενώ ένα ακόμη κέντρο κράτησης θα δημιουργηθεί στο χωριό Καρωτή του Διδυμοτείχου, σε εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο.

 Οι ανωτέρω πληροφορίες προκάλεσαν την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας του Διδυμοτείχου, που θέλησε να στείλει μήνυμα ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την εγκατάσταση των παράνομων μεταναστών στην περιοχή. Παράλληλα, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Παρασκευάς Πατσουρίδης, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη των φορέων προκειμένου να δρομολογηθούν συντονισμένες αντιδράσεις για την ανάκληση της απόφασης.

 Οι δήμαρχοι του ακριτικού νομού, που συνήλθαν εκ νέου πρόσφατα, στο Σουφλί, αποφάσισαν να στείλουν επιστολή προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, στην οποία αναφέρουν: «Ως εκφραστές της τοπικής κοινωνίας αρνούμαστε την επιλογή του Έβρου και της Θράκης για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και κράτησης λαθρομεταναστών. Αρκετά βάρη σηκώσαμε ο θρακιώτικος λαός, δεν θα σηκώσουμε και αυτό το πρόβλημα. Αντίθετη απόφαση της κυβέρνησης θα προκαλέσει την ολομέτωπη σύγκρουσή της με το λαό του Έβρου και γενικότερα της Θράκης, γιατί ο τόπος μας δεν αντέχει άλλο την υποβάθμιση του».

Παράλληλα, αποφάσισαν να προσκαλέσουν τον αρμόδιο υπουργό, Χρήστο Παπουτσή, να επισκεφθεί την περιοχή και να συζητήσει το όλο θέμα με την τοπική κοινωνία.

 Στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής έχει ταχθεί και το περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ο βόρειος Έβρος δεν πρέπει να στιγματιστεί με τέτοιες συμπεριφορές και δεν πρόκειται να γίνουν στρατόπεδα συγκέντρωσης λαθρομεταναστών, καθώς άλλη είναι η φιλοσοφία και το σκεπτικό μας για την περιοχή».

TAGS