Να γίνει δεκτό αίτημα δικαστηρίου της της Κολούμπια για σύλληψη και έκδοση Σύρου πρότεινε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Η αρχές των ΗΠΑ ζητούν την έκδοσή του προκειμένου να δικαστεί για τα αδικήματα της «συνωμοσίας για τη διάπραξη πλαστογραφίας και απομίμησης διαβατηρίου», «διακεκριμένης υποκλοπής ταυτότητας» και «εξαπάτησης του κράτους».

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Παντελής πρότεινε να γίνει δεκτό το αίτημα του περιφερειακού δικαστηρίου της Κολούμπια για τη σύλληψη και έκδοση του Σύρου

Ο εισαγγελικός λειτουργός υποστήριξε ότι δεν στοιχειοθετούνται οι ισχυρισμοί του Σύρου και ότι τα στοιχεία που προσκόμισε δεν μπορούν να αποτρέψουν την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Ο Σύρος υποστήριξε ότι σε περίπτωση που εκδοθεί στις ΗΠΑ δεν θα έχει δίκαιη δίκη και ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τον παγίδεψαν, οδηγώντας τον στη διάπραξη εγκληματικής ενέργειας, στην οποία δεν θα είχε οδηγηθεί μόνος του.

Επίσης, παραδέχθηκε ότι προέβη σε κατασκευή πλαστών διαβατηρίων, αλλά τόνισε ότι δεν έχει σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος του Σύρου ανέφερε ότι δεν μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ για πράξεις που κατηγορείται ότι τέλεσε στην Ελλάδα και οι οποίες δεν προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές δικαστικές αρχές (οι οποίες έχουν εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του), ο Σύρος το περασμένο καλοκαίρι είχε επαφές στην Αθήνα με Αμερικανό πράκτορα και ανέλαβε έναντι του ποσού των 10.000 ευρώ, την κατασκευή τεσσάρων πλαστών διαβατηρίων. Μία από τις συναντήσεις αυτές ηχογραφήθηκε και μαγνητοσκοπήθηκε από την πλευρά του Αμερικανού πράκτορα.

Να σημειωθεί ότι είναι προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς οι ελληνικές δικαστικές αρχές του αποδίδουν τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της διευκόλυνσης εισόδου - εξόδου μεταναστών από ελληνικό έδαφος κατ' εξακολούθηση.

Η έκδοση της απόφασης του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου επί του αιτήματος των δικαστικών αρχών των ΗΠΑ αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.