Το πρόγραμμα τεσσάρων σημείων που επεξεργάστηκε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις νέες συνθήκες της οικονομικής κρίσης και να επιβιώσει, παρουσίασε ο πρύτανης, Γιάννης Μυλόπουλος, σε ειδική εκδήλωση που κάλεσε η Σύγκλητος για την στήριξη του ιδρύματος και για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών φορέων και της κοινωνίας απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το πανεπιστήμιο έμεινε κλειστό (12.00 - 15.00), προκειμένου να διευκολυνθούν να παραστούν διδάσκοντες, εργαζόμενοι και φοιτητές.

Ο πρύτανης αφού ενημέρωσε για τα οικονομικά, ακαδημαϊκά, θεσμικά προβλήματα καθώς και των υποδομών του πανεπιστημίου, παρουσίασε το πρόγραμμα εξορθολογισμού δαπανών που εφαρμόζεται ήδη και είχε ως αποτέλεσμα την μείωση κατά 20% (9 εκατομμύρια ευρώ ετησίως) των εξόδων.

Στη συνέχεια τόνισε ότι το ΑΠΘ μπορεί να εξοικονομήσει επιπλέον 15 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, εάν το υπουργείο Παιδείας εγκρίνει τέσσερις θεσμικές αλλαγές που προτείνει το πανεπιστήμιο και αφορούν: την αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος αξιοποίησης της περιουσίας των πανεπιστημίων, καθώς θα δώσει νέες δυνατότητες ανάπτυξης των ιδίων εσόδων του, τη δυνατότητα ενεργειακής αυτονόμησης του ΑΠΘ, με την άμεση αδειοδότησης δράσεων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, τη δυνατότητα αυτεπιστασίας των εργολαβιών καθαριότητας, φύλαξης, συντήρησης κ.λπ. από την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του ΑΠΘ, και τέλος την αλλαγή της μεθοδολογίας ορισμού τιμών στις κατασκευές και τις συντηρήσεις.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο οποίος χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα του ΑΠΘ προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του και χαρακτήρισε το πανεπιστήμιο ως την καρδιά της πόλης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, δήμαρχοι όμορων δήμων, βουλευτές, εκπρόσωποι επιμελητηρίων, θεσμών και φορέων της πόλης, οι οποίοι εξέφρασαν την αμέριστη υποστήριξη και συμπαράστασή τους στο πανεπιστήμιο. Συμμετείχαν επίσης, καθηγητές, εργαζόμενοι και φοιτητές.

 Κατά τη διάρκεια ομιλίας εκπροσώπων των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης και στελεχών πολιτικών παρατάξεων, φοιτητές φώναζαν απαξιωτικά συνθήματα, ενώ εκπρόσωπός τους εξέφρασε την «αμηχανία» του φοιτητικού κινήματος για το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο συζητά με τους εκφραστές όσων έφεραν το ίδρυμα στην σημερινή κατάσταση.

 Στο μεταξύ, συνεχίστηκε σήμερα η παρέμβαση εθελοντικών ομάδων του ΑΠΘ σε κεντρικά σημεία της πόλης με τη διανομή έντυπου υλικού για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα προβλήματα του πανεπιστημίου.