Ολοκληρώθηκαν λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι οι πορείες στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ, αντιδρώντας στο τρίτο μνημόνιο και το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Κατά τη διάρκεια των συλλαλητηρίων, σημειώθηκαν μικρής έντασης επεισόδια στην πλατεία Κλαυθμώνος και την πλατεία Συντάγματος ανάμεσα σε άνδρες των ΜΑΤ και κουκουλοφόρους.

Η κεντρική απεργιακή κινητοποίηση ήταν προγραμματισμένη για τις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ η κεντρική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ήταν προγραμματισμένη για τις 10:00 στην πλατεία Ομονοίας, με τον γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και την Αλέκα Παπαρήγα να δίνουν το παρών.

«Μετά από 6 χρόνια ανελέητης επίθεσης στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα», τονίζει στην ανακοίνωση της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, «η κυβέρνηση αθετώντας τις δεσμεύσεις της  συνεχίζει την  ίδια ανάλγητη και καταστροφική πολιτική, εφαρμόζοντας το τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο, προωθώντας μέτρα και πολιτικές που εντείνουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Είμαστε αντιμέτωποι μ’ έναν υπό ψήφιση προϋπολογισμό νέας φοροεπιδρομής και δραματικών περικοπών, με την ολοκληρωτική καταστροφή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με νέα βάρβαρα και σκληρά μέτρα».

Με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ αναφέρει πως «η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την εφαρμογή των μέτρων του 3ου μνημονίου και την ψήφιση των προαπαιτούμενων προχωράει στην εφαρμογή καταιγισμού μέτρων ενάντια στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Με το νομοσχέδιο για τα ασφαλιστικό που σχεδιάζει να ψηφίσει η Κυβέρνηση θα δοθεί το τελειωτικό χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση με την ενοποίηση όλων των Ταμείων, την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, την ολοκληρωτική ανατροπή του χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος που από δημόσιο, αναδιανεμητικό και αλληλέγγυο θα μετατραπεί σε ατομικό- κεφαλαιοποιητικό, χωρίς την εγγύηση του κράτους, με δραματικά μειωμένες παροχές και κατάργηση των επικουρικών συντάξεων».

Απεργούν δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι σε δήμους και νοσοκομεία

Στη σημερινή απεργία συμμετέχουν επίσης οι δικηγόροι, οι οποίοι μετά από απόφαση του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας θα απέχουν από τα καθήκοντά τους.

Επίσης, απεργούν και οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, με απόφαση της ΟΛΜΕ με αιχμή το ασφαλιστικό και  αίτημα για μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση.

Σήμερα αναμένεται να υπολειτουργήσουν και οι υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, ενώ δυναμική θα είναι η παρουσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που αντιτάσσεται στα σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών καθαριότητας  και διεκδικεί κατοχύρωση του ασφαλιστικού συστήματος με διατήρηση των συνταξιοδοτικών παροχών και  άρση της πλήρους απαγόρευσης προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στους δήμους.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία θα συμμετάσχουν και αυτοί  στην 24ωρη απεργία

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς

Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν στη σημερινή απεργία οι εργαζόμενοι στην ΟΣΥ (τρόλεϊ, λεωφορεία) και τη ΣΤΑΣΥ, ενώ οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο και τον προαστιακό προχωρούν σε 24ωρη απεργία, με αποτέλεσμα οι μετακινήσεις του επιβατικού κοινού να πραγματοποιούνται μετ΄εμποδίων. 

Πιο αναλυτικά, οι εργαζόμενοι σε τρόλεϊ, λεωφορεία, μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ, θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας. Επίσης, λόγω της απεργίας των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο, θα ακυρωθούν όλα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια σε τρένα και προαστιακό, ενώ δεν θα λειτουργήσει για όλη την ημέρα και το τμήμα του μετρό από τη Δουκίσσης Πλακεντίας μέχρι και το αεροδρόμιο. 

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στις μεταφορές (τις αστικές, υπεραστικές συγκοινωνίες, το σιδηρόδρομο και τους λιμένες) έχουν αποφασίσει τη σύσταση κοινού μετώπου δράσεων με απεργιακές κινητοποιήσεις στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου και συμβολική κατάληψη στο ΤΑΙΠΕΔ στις 15 Δεκεμβρίου, ημέρα κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών για τον ΟΛΠ.

Δεμένα τα πλοία

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν σήμερα τα πλοία λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η ΠΝΟ από τις 00.01 τα ξημερώματα της Πέμπτης έως τις 23.59 της ίδιας ημέρας.