current views are: 8

3 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση09:58

Κυβερνητικές πηγές: «Δέσμευσή μας η προώθηση του συμφώνου συμβίωσης»- Τους επόμενους μήνες η ψήφιση

Στην επικαιρότητα ήρθε ξανά, εξαιτίας ενός τραγικού γεγονότος, της κηδείας του Μηνά Χατζησάββα, το ζήτημα του συμφώνου συμβίωσης για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, με το μήνυμα του συντρόφου του Κώστα Φαλελάκη να έχει αποδέκτη τον Αλέξη Τσίπρα, από το περιβάλλον το οποίου μιλούν για ”δέσμευση για την προώθηση του συμφώνου συμβίωσης για τους ομοφυλόφιλους και για καμία οπισθοχώρηση σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα” .

Δημοσίευση 09:58’

Στην επικαιρότητα ήρθε ξανά, εξαιτίας ενός τραγικού γεγονότος, της κηδείας του Μηνά Χατζησάββα, το ζήτημα του συμφώνου συμβίωσης για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, με το μήνυμα του συντρόφου του Κώστα Φαλελάκη να έχει αποδέκτη τον Αλέξη Τσίπρα, από το περιβάλλον το οποίου μιλούν για ”δέσμευση για την προώθηση του συμφώνου συμβίωσης για τους ομοφυλόφιλους και για καμία οπισθοχώρηση σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα” .

Στην επικαιρότητα ήρθε ξανά, εξαιτίας ενός τραγικού γεγονότος, της κηδείας του Μηνά Χατζησάββα, το ζήτημα του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, με το μήνυμα του συντρόφου του Κώστα Φαλελάκη να έχει αποδέκτη τον Αλέξη Τσίπρα, από το περιβάλλον το οποίου μιλούν για ”δέσμευση για την προώθηση του συμφώνου συμβίωσης για τους ομοφυλόφιλους και για καμία οπισθοχώρηση σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα” .

”Ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος ήταν πάντα στην πρωτοπορία σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτό συμβαίνει και τώρα. Από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης υπήρχε ευαισθητοποίηση της κυβέρνησης για την επιτάχυνση της διαδικασίας του συμφώνου συμβίωσης.

Είναι στην θέση μας και στις αξίες μας η προώθηση τέτοιων πρωτοβουλιών” διαμηνύουν κύκλοι του πρωθυπουργού, ο οποίος προχθές είχε στείλει το δικό του συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του Μηνά Χατζησάββα. 

Μάλιστα, από το περιβάλλον του πρωθυπουργού γίνεται λόγος για άμεση προώθηση του νόμου, μέσα στους επόμενους μήνες, στην Βουλή, πιθανότατα και μέσα στον Δεκέμβριο, αν οι περιστάσεις το επιτρέψουν. 

Χθες το μεσημέρι, στην πολιτική κηδεία του δημοφιλούς ηθοποιού, ο σύντροφός του Μηνά Χατζησάββα, Κώστας Φαλελάκης έκανε λόγο για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο να πάρει τη σορό του από το νοσοκομείο, παρότι ήταν ο άνθρωπος που ζούσε μαζί του τα 25 τελευταία χρόνια. 

Όπως τόνισε:

Αυτό είναι ένα μήνυμα στον πρωθυπουργό για το σύμφωνο συμβίωσης. Ήμουν ο άνθρωπος του τα τελευταία 25 χρόνια και όμως δεν ήταν αυτονόητο ότι μπορούσα να πάρω εγώ τη σορό του.

Προσδοκούσε αυτό το γ@@@@@ο σύμφωνο συμβίωσης που δεν έρχεται. Υπάρχουν και διαφορετικοί άνθρωποι στην κοινωνία που είναι ομοφυλόφιλοι. Αυτό το λέω και στην κοινωνία. Δεν το έκρυψε ο Μηνάς ποτέ αυτό. Δεν ντράπηκε ποτέ γι’ αυτό. Θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και να πεθαίνουμε με αξιοπρέπεια. Δώστε μας αυτή την δυνατότητα επιτέλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr από το υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά από μια πολύ επιτυχημένη διαδικασία διαβούλευσης, καθώς απέσπασε 3324 σχόλια με παρεμβάσεις και 8945 συνολικά, το σύμφωνο είναι πλέον στα χέρια των αρμόδιων στελεχών του υπουργείου, προκειμένου να ενσωματώσουν τις όποιες αλλαγές θεωρούν απαραίτητες και μετά από αυτό, πιθανόν και τους πρώτους μήνες του νέου χρόνου, θα μπορέσει να περάσει από την Βουλή.

Όπως αναφέρουν κύκλοι προσκείμενοι στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλο «είναι κάτι που θέλει να ”τρέξει” ο υπουργός και το αναμένουμε σίγουρα μέσα στους επόμενους μήνες με ενδιαφέρον». 

ΟΛΚΕ: Είναι θέμα ανθρώπινης αξιοπρέπειας

Στον αγώνα των ομοφυλοφυλικών οργανώσεων για την καθιέρωση του συμφώνου συμβίωσης αναφέρεται και ο κ. Παναγιώτης Δαμάσκος, κοινωνιολόγος Υγείας, μέλος του Δ.Σ.της ΟΛΚΕ- Ομοφυλοφυλική-Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδος-, τονίζοντας στο newpost ότι «πρόκειται πάνω απ’ όλα για θέμα ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Είναι ένα ζήτημα, το οποίο παλεύουμε πάνω από 10 χρόνια και ελπίζουμε ότι πλέον θα μπορούμε να το δούμε να πραγματοποιείται.

Ο κ. Δαμάσκος εξηγεί ότι υπάρχουν, και αυτό ήρθε στην επιφάνεια και με το μήνυμα του Κ. Φαλελάκη, πρακτικά ζητήματα, που οφείλει να λύσει το σύμφωνο, όπως τα ασφαλιστικά, τα κληρονομικά, αλλά και τα θέματα υγείας. 

«Κάποιοι υπουργοί τα προηγούμενα χρόνια μας έλεγαν ότι αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει επειδή η κοινωνία δεν είναι έτοιμη. Όμως θεωρώ- και σας μιλώ σαν κοινωνιολόγος αυτή τη στιγμή- ότι οι αλλαγές στην κοινωνία γίνονται με δύο τρόπους: Η’ από την βάση ή από πάνω προς τα κάτω με νόμους, οι οποίοι θα αρχίσουν να καθιερώνουν σταδιακά την κάθε αλλαγή. Νομίζω ότι όλα αυτά περί ανετοιμότητας της κοινωνίας είναι απλά πρόσχημα» επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον κ. Δαμάσκο, η σημερινή κυβέρνηση έδειξε ότι υπάρχει θέληση να λυθεί το ζήτημα και ήδη η κοινότητα έχει κάνει δύο συναντήσεις με τον γγ. του υπουργείου Δικαιοσύνης Κ. Παπαϊωάννου, ήδη από τον Φεβρουάριο.

Η αρχική αίσθηση ήταν όταν μέχρι τον Ιούνιο θα είχε περάσει στη Βουλή, αλλά λόγω των γεγονότων, πήρε κι άλλη παράταση. 

Είναι κάτι που το θέλουμε πολύ. Θεωρούμε ότι θα συμβάλλει στην ορατότητα του κοινού, στο άνοιγμα των οριζόντων του κόσμου απέναντι στους ομοφυλόφιλους και θα βοηθήσει να γίνουν αποδεκτές οι ομόφυλες σχέσεις, αλλά και να υπάρχει πλέον ένα είδος ισοτιμίας. 

Μετά το κλείσιμο της διαβούλευσης στις 23 Νοεμβρίου η κοινότητα έχει αποστείλει επιστολές τόσο στο υπουργείο, σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα της παρουσίασης του σχεδίου νόμου στη Βουλή, ωστόσο αυτές δεν έχουν απαντηθεί ακόμα

Όσο για αν έχει εικόνα για το πόσα ζευγάρια εχουν εκφράσει επιθυμία για το σύμφωνο απαντά: ”καραδοκούν αρκετά ζευγάρια”.

Αποκάλυψε, επίσης, την πρόθεση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, τα πρώτα σύμφωνα να λάβουν χώρα στο δημαρχείο Αθηναίων σε ειδική αίθουσα, προκειμένου να δοθεί μια τελετουργία στο ζήτημα. 

Καταδίκες στην Ελλάδα για την μη εφαρμογή του συμφώνου

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη, μαζί με την Λιθουανία, που δεν έχει θεσπίσει νομικά το σύμφωνο συμβίωσης ανάμεσα σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

Μάλιστα, πριν από δύο χρόνια, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα διότι ο νόμος 3719/2008 έδωσε τη δυνατότητα μόνο σε πρόσωπα διαφορετικού φύλου να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με το δικαίωμα σε οικογενειακή ζωή (άρθρο 8 ΕΣΔΑ) και την απαγόρευση των διακρίσεων (άρθρο 14 ΕΣΔΑ).


σχετικα αρθρα