Τραγικό θάνατο βρήκε σήμερα στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ στην Ειδομένη ένας 22χρονος Μαροκινός, στο σημείο όπου βρίσκονται ακινητοποιημένοι συρμοί με βαγόνια του ΟΣΕ, όταν ήρθε σε επαφή με ηλεκτροφόρα καλώδια υψηλής τάσης, ωστόσο αίσιο τέλος είχε η περιπλάνηση του πτώματος σε ένα αυτοσχέδιο φορείο από τους ομοεθνείς του, με το σώμα να έχει παραδοθεί πλέον σε άνδρες του ΕΚΑΒ. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο θάνατος του νεαρού οφείλεται σε ηλεκτροπληξία, ωστόσο δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο του αυτοτραυματισμού.

Στην συνέχεια, το άψυχο σώμα του νεαρού βρέθηκε στα χέρια των ομοεθνών του, οι οποίοι βάζοντας το σε ένα αυτοσχέδιο φορείο και σκεπάζοντας το με ένα μαύρο πανί, κατεύθυνθηκαν στο σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, απ΄όπου τους απώθησαν αστυνομικοί κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών.
 
Οι μετανάστες, αφού προσευχήθηκαν για τον άτυχο νέο, παρέδωσαν τελικά τη σορό στους τραυματιοφορείς και συνέχισαν να φωνάζουν συνθήματα εν μέσω έντασης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, χθες το βράδυ, ομάδες μεταναστών εισέβαλαν σε κοντέινερ και σκηνές διαφόρων ΜΚΟ που έχουν στηθεί στον καταυλισμό, όπου φυλάσσονταν τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικό υλικό και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια, και έκαναν "πλιάτσικο".

Αποχωρούν οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ

Οι εκπρόσωποι των περισσότερων ΜΚΟ που βρίσκονταν στην περιοχή έχουν αποχωρήσει, ενώ την ίδια ώρα, μεγάλη ομάδα προσφύγων (Σύρων, Ιρακινών και Αφγανών) που βρίσκονται σε περιφραγμένο χωράφι δίπλα στον καταυλισμό περιμένοντας να εκτονωθεί η κατάσταση για να περάσουν στην πΓΔΜ, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, απευθύνουν έκκληση για νερό και φαγητό.

Λίγα μέτρα πιο πέρα, στον δεύτερο καταυλισμό που έχει στηθεί δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης, κάποιοι εθελοντές άρχισαν πριν από λίγο να μοιράζουν μικρές μερίδες μαγειρεμένου φαγητού, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί τεράστιες ουρές.

Όπως επισημαίνει ο Αντώνης Ρήγας από την οργάνωση "Γιατροί Χωρίς Σύνορα", ο άτυχος νεαρός ήρθε σε επαφή με ηλεκτροφόρα καλώδια υψηλής τάσης στο σημείο όπου εδώ και μέρες παραμένουν ακινητοποιημένες αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ.

Σε συνέντευξή του στο Βήμα Fm o κ. Ρήγας τόνισε: 

Υπήρχαν Σύροι που ήθελαν να περάσουν και είχαν το δικαίωμα. Οι υπόλοιποι, Μαροκινοί, Ιρανοί που ήθελαν κι αυτοί να περάσουν, δεν τους το επέτρεπαν. Άρχισαν οι τσακωμοί, οι πετροβολισμοί και έγιναν πολλά επεισόδια. Εκείνη την στιμή ο Μαροκινός ανέβηκε πάνω στα τρένα και έπαθε ηλεκτροπληξία.

Από την πλευρά της, σε δηλώσεις της στο newpost.gr το μέλος της ομάδας των Γιατρών χωρίς σύνορα, Κονστάνς Τεισέν, η οποία βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή, υπογράμμισε ότι αρχικά οι φίλοι του νεαρού δεν άφησαν να παραδοθεί το πτώμα στους ανθρώπους του ΕΚΑΒ.

Σε κάθε περίπτωση, η Κονστάνς Τεισέν τονίζει ότι η κατάσταση στην περιοχή γίνεται καθημερινά όλο και πιο ανυπόφορη, με πάνω από 5.000 κόσμο να βρίσκεται συγκεντρωμένος και να απαιτεί να περάσει από τα σύνορα. 

'Οπως τονίζει:

Ακριβώς το ίδιο περιστατικό είχε συμβεί και πριν από πέντε ημέρες, όμως τότε καταφέραμε και σώσαμε τον άνθρωπο. Τώρα αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Πράγματι, στις 28 Νοεμβριου ένας Μαροκινός μετανάστης, υπέστη, επίσης, ηλεκτροπληξία, ενώ βρισκόταν στην υπό κατάληψη σιδηροδρομική γραμμή στον μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης.

Εκατοντάδες εξαγριωμένοι συμπατριώτες του, τότε είχαν συγκεντρωθεί στο χώρο και φωνάζουν στα αραβικά συνθήματα όπως «ο θεός είναι μεγάλος» και «προφήτης μας είναι ο Μωάμεθ».

Ένταση στην περιοχή

Στο μεταξύ, ένταση επικρατεί στην ουδέτερη ζώνη, όπου εκατοντάδες μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο διέλευσης των προσφύγων στο έδαφος της ΠΓΔΜ φωνάζοντας συνθήματα.

Οι μετανάστες ζητούν να επιτραπεί και σε αυτούς η διέλευση, ενώ στο ελληνικό έδαφος βρίσκονται από το πρωί δυνάμεις της αστυνομίας για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο γενίκευσης των επεισοδίων.

''Η λύση στην Ειδομένη δεν θα είναι εκδρομή κολεγίου στο δάσος''

Στην Ειδομένη θα δοθεί λύση, διαβεβαίωσε ο Γιάννης Μουζάλας, αναφερόμενος στην κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε πως η λύση δεν θα είναι εύκολη. 

«Η λύση θα είναι δύσκολη και δεν θα είναι εκδρομή κολεγίου στο δάσος», σημειώνοντας ότι η λύση θα δοθεί μέσα σε 4-5 ημέρες. 

Πάντως, ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι ο ίδιος όποτε είπε ότι θα λυθεί πρόβλημα (όπως στα νησιά ή στην πλατεία Βικτωρίας), δόθηκε λύση.