Κανονικά γίνεται από την Δευτέρα η χορήγηση αντιρετροϊκών φαρμάκων σε οροθετικούς ασθενείς, μετά από τις καταγγελίες για τις μεγάλες καθυστερήσεις σε νοσοκομεία όπως το Λαϊκό και το Ανδρέας Συγγρός στην Αθήνα και το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. 

Σύμφωνα με καταγγελίες ασθενών, τα φάρμακα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διαβίωση και την σωστή ποιότητα ζωής τους, εδώ και πολλούς μήνες καθυστερούν συστηματικά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην χορήγησή τους. 

Δεν είναι λίγες μάλιστα οι φορές που οι φαρμακοποιοί στα νοσοκομεία χωρίζουν... στα δύο δόση για έναν ασθενή προκειμένου να εξυπηρετήσουν δύο ή και περισσότερους. 

Όπως αναφέρει στο newpost.gr o κ. Ανδρέας Μαζαράκης, από το τμήμα ενημέρωσης του συλλόγου oροθετικών ''Θετική φωνή'' ''αυτό το πρόβλημα δεν είναι σημερινό, σημειώνεται συστηματικά τους τελευταίους μήνες λόγω της γενικότερης κατάστασης, ωστόσο τώρα είναι πιο έντονο γιατί είμαστε στο τέλος του χρόνου, τα χρήματα από τον προυπολογισμό έχουν τελειώσει και χρειάζονται πλέον ειδικές αποφάσεις για να απευλευρωθούν τα χρήματα. 

''Ωστόσο, απ' όσο γνωρίζω λύθηκε, προσωρινά τουλάχιστον, το ζήτημα, καθώς από τις αρχές της εβδομάδας οι ασθενείς έχουν ξεκινήσει να παίρνουν κανονικά'' τονίζει ο κ. Μαζαράκης, λέγοντας ότι ''η δική μας πρόταση είναι να αποσυνδεθεί η χορήγηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων από τον ετήσιο προϋπολογισμό γιατί κάθε χρονιά συμβαίνει το ίδιο πράγμα''.

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου είναι λυμένο το πρόβλημα

Διαψεύδει τις καταγγελίες ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ κ. Π. Παντελιάδης:

Δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς από την Δευτέρα τα φάρμακα δίνονται κανονικά στους ασθενείς. Σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες κάποιες καθυστερήσεις, αλλά δεν ήταν πάνω από 3 με 5 ημέρες. Μάλιστα, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου είναι λυμένο το πρόβλημα και η χορήγησή τους θα γίνει κανονικά. 

Ο ίδιος, πάντως, επαναλαμβάνει στο newpost.gr ότι η διαδικασία της προμήθειας φαρμάκων για τους οροθετικούς πρέπει να αλλάξει.

Τις δηλώσεις του διοικητή του ΑΧΕΠΑ επιβεβαιώνουν στο newpost.gr και από το υπουργείο Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα - προς το παρόν έχει λυθεί. 

Όπως αναφέρει και το δελτίο Τύπου από το υπουργείο:

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να αντιμετωπίσει την έλλειψη συγκεκριμένων φαρμάκων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε νοσοκομεία της χώρας, ενέκρινε την αύξηση του ορίου δαπανών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ιδιαιτέρως αυτών που παρέχουν φαρμακευτικά σκευάσματα σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (αντιρετροϊκά, ογκολογικά, αυξητική ορμόνη κτλ).

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι με την παραπάνω ενέργεια να διασφαλιστεί η  κανονικότητα στην παροχή φαρμάκων ,η  κάλυψη των αναγκών των ευαίσθητων ομάδων και η  εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων.