Τα ζητήματα και τις ανάγκες που προβάλλει το αναπηρικό κίνημα, παρουσίασε σήμερα, Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε διαδοχικές συναντήσεις.

Σήμερα εξάλλου πραγματοποίησαν πορείες διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό αλλά και τις επιπτώσεις του μνημονίου.

Κατά τη συνάντηση που είχαν στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, σημειώθηκε ότι αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης η αναβάθμιση του συστήματος κοινωνικής προστασίας συνολικά για τους πολίτες και ειδικά για τους συμπολίτες μας με αναπηρία.


 
«Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, τις οικονομικές, πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στο να στηρίξουμε τις πιο ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες, και αυτή είναι η προσπάθεια μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι εντός του δεδομένου δημοσιονομικού πλαισίου, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την ενίσχυση του προσωπικού στα Κέντρα Κοινωνικής Προστασίας, ενώ έμφαση θα δοθεί και στην Ειδική Αγωγή. Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης και επανασχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ θα υπάρξει ειδική μέριμνα, επίσης, για τις υπηρεσίες που παρέχονται προς τα ΑμεΑ.
 
Τέλος, σε συντονισμό με τα συναρμόδια υπουργεία, και σε συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ, θα εξεταστεί η καταλληλότερη δομή για διαρκή σχεδιασμό, υλοποίηση, παρακολούθηση και αξιολόγηση πολιτικών προστασίας των ΑμεΑ.

Σε ανακοίνωση της Ε.Σ.Α.μεΑ μετά τη συνάντηση επισημαίνεται ότι μέσω του προέδρου της κ. Βαρδακαστάνη και των μελών της αντιπροσωπείας, η Ε.Σ.Α.μεΑ. τόνισε στον πρωθυπουργό τα καίρια προβλήματα και ζητήματα των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, στην Ελλάδα της κρίσης.

Όπως αναφέρεται «δήλωσαν τη μεγάλη αγωνία των ατόμων με αναπηρία για τα επιδόματα τονίζοντας ότι είναι αδιανόητη η οποιαδήποτε μείωση ή εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων, ότι είναι αδιανόητη η οποιαδήποτε μείωση συντάξεων κύριων και επικουρικών, καθώς και ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες μεταξύ των συνταξιούχων αναπήρων του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των γονέων που έχουν εξαρτημένα άτομα αυτών των κατηγοριών υπό την προστασία τους».

Ακόμα, σημειώνουν ότι «επιβάλλεται να υπάρξει προστασία των φοροαπαλλαγών και διεύρυνσή τους, προστασία των εργαζομένων με αναπηρία στο Δημόσιο από νέες μειώσεις και αποκατάσταση των υφιστάμενων αδικιών, πλήρη αναμόρφωση του ΚΕΠΑ, επανεξέταση του νόμου για την προστασία της α κατοικίας, του ΕΝΦΙΑ κλπ.» 

Την υποχρέωση της Πολιτείας να εφαρμόσει στο ακέραιο τις επιταγές του Συντάγματος για την ικανοποίηση του δικαιώματος των ατόμων με αναπηρία να απολαμβάνουν μέτρων, τα οποία εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και την συμμετοχή στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την συνάντησή του με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, μέσα στη βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση, όχι μόνο δεν είναι δυνατόν να γίνονται σκέψεις ότι αυτή η κρίση μπορεί να δικαιολογήσει εκπτώσεις όσον αφορά στην προστασία του δικαιώματος, αλλά αντιθέτως, η ως άνω κρίση επιτείνει την υποχρέωση της Πολιτείας να εφαρμόσει στο ακέραιο τις επιταγές του Συντάγματος για την ικανοποίηση του δικαιώματος τούτου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ιωάννης Βαρδακαστάνης, υπογράμμισε την ανάγκη η κυβέρνηση να αποφασίσει ρητά και κατηγορηματικά ότι υπάρχει στην πραγματικότητα μια κόκκινη γραμμή, που δεν την ξεπερνάμε.

«Διότι τα άτομα με αναπηρία, ακόμα και σε συνθήκες οικονομικής σταθερότητας και ευημερίας, βιώνουν φτώχεια, αποκλεισμό, διακρίσεις. Πόσο μάλλον σε κατάσταση οικονομικής, κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης. Τότε, το κόστος διαβίωσης λόγω αναπηρίας γίνεται δυσβάσταχτο. Εμείς, οι οικογένειές μας, οι συμπολίτες μας, είμαστε αποφασισμένοι με παρρησία, με καθαρότητα, να αγωνιστούμε στην κοινωνία, για να μην μας καταπιεί η κρίση» κατέληξε ο κ.Βαρδακαστάνης.