Επιβεβαιώνει και η Κομισιόν πως η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα για ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, λίγη ώρα μετά τη σχετική ανακοίνωση της Frontex.  

Η Κομισιόν τονίζει ότι η κυβέρνηση, έχει προχωρήσει σε τρεις δράσεις για την αντμετώπιση του προσφυγικού:

  1. Πρώτον, η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να λάβει υλική βοήθεια (σκηνές, γεννήτριες, κρεβάτια, είδη υγιεινής και έκτακτης ανάγκης πρώτων βοηθειών) για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο που εισρέουν στη χώρα. «Αυτή η εθελοντική παράδοση βοήθειας διευθύνεται από το Κέντρο Συντονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ERCC), το οποίο συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές και τα άλλα κράτη που συμμετέχουν στο Μηχανισμό για μια ταχεία απάντηση στο αίτημα», αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν.
  2. Δεύτερον, υπήρξε συμφωνία με τη Frontex σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. «Ο ευρωπαϊκός οργανισμός θα βοηθά στην καταγραφή των μεταναστών», αναφέρει η Επιτροπή, ενώ προσθέτει ότι «η ανάπτυξη περαιτέρω συνοριοφυλάκων της Frontex θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα».
  3. Τρίτον, η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για την ανάπτυξη της Ομάδας άμεσης Επέμβασης της Frontex (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Σημειώνεται ότι οι δράσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση, κατ ουσίαν απαντούν σε όσα ζητούσαν οι Ευρωπαίοι ώστε να ενταθούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης του προσφυγικού.

Η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της, τονίζει ότι πάνω από 50.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα από την 1η Νοεμβρίου, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για μια τεράστια κλίμακα».

Συνεχίζοντας, η Επιτροπή σημειώνει ότι εργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης και ότι ο πρόεδρος, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε από το Γενικό Διευθυντή για τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση, Μάρτεν Φέρβει, να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία αυτή. «Οι ομάδες της Επιτροπής εργάζονται χέρι-χέρι με τις ελληνικές αρχές εδώ και μήνες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σε αντίστοιχη ανακοίνωση προχώρησε νωρίτερα και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φύλαξης των Ευρωπαϊκών Συνόρων.