Με παράταξη ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων κατά μήκος της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, έγινε αργά χθες τη νύχτα δυνατή η αποχώρηση βουλευτών και εργαζομένων από το κτίριο του Κοινοβουλίου, το οποίο είχε αποκλειστεί νωρίτερα, και για πολύ ώρα, από διαδηλωτές του κινήματος των «Αγανακτισμένων». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές φυγαδεύτηκαν μέσω του Εθνικού Κήπου, συνοδεία αστυνομικών και πυροσβεστών που κρατούσαν φακούς.
Με τον ίδιο τρόπο διέφυγαν επίσης πολλοί  υπάλληλοι της Βουλής και δημοσιογράφοι που είχαν εγκλωβιστεί εντός του κτιρίου. Είχε σχηματιστεί επίσης από κλούβες της αστυνομίας διάδρομος μέσω του οποίου κάποια αυτοκίνητα βουλευτών, υπαλλήλων και δημοσιογράφων κατόρθωσαν να βγουν από τη Βουλή, ενώ οι διαδηλωτές απωθήθηκαν πιο πέρα και προέβησαν σε έντονες αποδοκιμασίες του πολιτικού κόσμου και των βουλευτών που αναγνώριζαν.

Οι πολίτες, είχαν μπλοκάρει την είσοδο της Β.Σοφίας και φώνάζαν συνθήματα κατά του  πρωθυπουργού και κατά των Βουλευτών  με κυριότερο το "κλέφτες κλέφτες. Ανάμεσα στους τους αποκλεισμένους βουλευτές ήταν και οι Οδυσσέας Βουδούρης, Κώστας Τζαβάρας και Κώστας Γείτονας.


Δυναμικό παρών για έβδομη ημέρα

Στο μεταξύ, σταθεροί στο ραντεβού τους στις μεγάλες πλατείες της χώρας οι «Αγανακτισμένοι» διαδήλωσαν και χθες, αφού περισσότεροι από 30.000 πολίτες βρέθηκαν την Τρίτη στο κέντρο της Αθήνας.

Για έβδομη μέρα το κίνημα των «Αγανακτισμένων» έδωσε δυναμικό παρών στην πλατεία Συντάγματος με συνθήματα, τραγούδια και...αγανάκτηση. Η πλατεία Συντάγματος ήταν και πάλι το επίκεντρο, με σκηνές και σλιπινγκ παγκ, οπου διανυκετρεύουν πολλοί αγανακτισμένοι.

Χιλιάδες Αθηναίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πρυτανείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και έδωσαν το παρών τους σε μια εντυπωσιακή σε μέγεθος συγκέντρωση στα Προπύλαια, στην οποία συμμετείχε και η κίνηση «Σπίθα» του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης τραγουδώντας μπροστά σε 10.000 κόσμου το «Ένα το χελιδόνι», είπε χαρακτηριστικά πως πρέπει και οι ζωντανοί να δώσουν το αίμα τους έτσι ώστε αυτή την ύστατη στιγμή να σώσουμε την πατρίδα από το επιχειρούμενο ξεπούλημα.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που δεν έφυγαν στιγμή από το Σύνταγμα και πέρασαν το βράδυ στις σκηνές που έχουν στήσει στην πλατεία. Οι διαδηλωτές έχουν συγκροτήσει ομάδες σίτισης, καθαριότητας, νομικής υποστήριξης, ιατρείο, αλλά και ομάδες περιφρούρησης, προκειμένου να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα.

Εντωμεταξύ, το κίνημα αρχίζει να φουντώνει μέσω του Διαδικτύου και εξελίσσεται πλέον σε... κοινωνικό φαινόμενο.

 

Πηγή: Το Βήμα-newpost.gr

 

Δείτε χαρακτηριστικές φωτογραφίες: