Την αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους από τις 9 έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2015 αποφάσισε η Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας.

Οι δικηγόροι αντιδρούν στην εφαρμογή του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2016 και επιταχύνει τη διεξαγωγή όλων των αστικών υποθέσεων, καταργώντας τις μαρτυρικές καταθέσεις, πλην εξαιρέσεων και προβλέπει γραπτή διαδικασία για τη δικαστική αξιολόγηση των θέσεων των αντιδίκων σε όλες τις αστικές διαφορές.

Την ύπαρξη προβλημάτων από την εφαρμογή του νέου Κώδικα έχει επισημάνει και ο προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών, Σπύρος Γεωργουλέας, ενώ κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων παρέστη και μίλησε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι έχει τεθεί το θέμα και στους εκπροσώπους των θεσμών.

Για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν έκανε λόγο και ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, Βασίλης Αλεξανδρής, ο οποίος και προήδρευσε της Ολομέλειας.

Παράλληλα, η Ολομέλεια εξουσιοδότησε την Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων να συνεδριάσει στις 18 Δεκεμβρίου 2015 προκειμένου να αξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί.