Προς εκτόνωση φαίνεται πως βαίνει σταδιακά η κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας και ΠΓΔΜ, όπου τις προηγούμενες ημέρες τα επεισόδια κορυφώθηκαν με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο ενός 22χρονου Μαροκινού από ηλεκτροπληξία, αν και τίποτα δεν αποκλείει τις επόμενες ημέρες ο μεγάλος αριθμός ατόμων στην περιοχή να οδηγήσει εκ νέου σε εντάσεις. 

Η ροή των μεταναστών στην παρούσα φάση συνεχίζεται ομαλά, καθώς τις τελευταίες ώρες περίπου 3.500 πρόσφυγες από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία έχουν περάσει στη γειτονική χώρα.

Μετά τους 6000 μετανάστες που βρέθηκαν την περασμένη Πέμπτη στην Ειδομένη, τα νεώτερα στοιχεία της αστυνομίας μιλούν τώρα για πάνω από 3.000 άνθρωπους που παραμένουν στην περιοχή, εκ των οποίων οι μισοί είναι μετανάστες από το Ιράν, το Μαρόκο και άλλες χώρες.

Ο αριθμός τους, σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, έχει μειωθεί αισθητά καθώς πολλοί, εξαντλημένοι και έχοντας αναγκαστεί να ζουν επί μέρες στην ύπαιθρο και στο κρύο, αποφάσισαν να μείνουν σε δομές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Την κατάσταση περιγράφει στο newpost το μέλος της οργάνωσης ''Γιατροί του κόσμου'' Κονστάνς Τεισέν, η οποία έζησε και τα γεγονότα της Πέμπτης, με τον θάνατο του 22χρονου Μαροκινού:

Τα πράγματα τις τελευταίες ώρες είναι σαφώς καλύτερα, ωστόσο θεωρώ ότι την κατάσταση θα επιδεινώσει το κρύο και ο παγετός που επικρατεί. Ήδη έχουν αποχωρήσει αρκετοί εκπρόσωποι από ΜΚΟ και οργανώσεις που λειτουργούσαν βοηθητικά απέναντι στους ανθρώπους. Το θετικό είναι ότι αρκετοί, πλέον, επηρεασμένοι από τις καιρικές συνθήκες πηγαίνουν προσωρινά στις πόλεις. 

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον υπεύθυνο της ΜΚΟ «Άρσις», στη Θεσσαλονίκη, Νίκο Γαβαλά, η οργάνωση φιλοξενεί ήδη οκτώ μετανάστες από το Ιράν οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε απεργία πείνας, στην ουδέτερη ζώνη, ζητώντας να τους επιτραπεί η είσοδος στην ΠΓΔΜ.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η κ. Τεισέν μιλά για πρωτοφανή καθημερινά περιστατικά έντασης ανάμεσα σε συνοριοφύλακες και μετανάστες που οξύνονται από τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν. 

''Η απόγνωση φέρνει τους ανθρώπους στο σημείο να προβούν σε πράξεις όπως αυτή του νεαρού Μαροκινού'' προσθέτει. 

'Οπως τονίζει:

Ακριβώς το ίδιο περιστατικό είχε συμβεί και πριν από μερικές ημέρες, όμως τότε καταφέραμε και σώσαμε τον άνθρωπο. Τώρα αυτό δεν κατέστη δυνατό.