Συζήτηση στην πόλη της Αλεξανδρούπολης ,αλλά και ανοιχτή σύγκρουση ανάμεσα στις δημοτικές παρατάξεις της συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης στον ομώνυμο Δήμο ,έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του newpost

Αφορούσε στην άρνηση των πρώην προέδρων,αντιπροέδρων και μελών του Δ.Σ της Τουριστικής Ιαματικής Δημοτικής Επιχείρησης του Δήμου Αλεξανδρούπολης να περικόψουν κατά 50% τις αποδοχές τους,σύμφωνα με νόμο του 2012,όπως επίσης και την άρνησή τους να επιστρέψουν,ως αχρεωστήτως καταβληθείσες ,τις παρανόμως εισπραχθείσες αμοιβές τους ύψους 42.000 ευρώ που χρονολογούνται από τις αρχές του 2013 έως τον Σεπτέμβριο του 2014 οπότε και έληξε η θητεία τους ως μέλη του Δ.Σ της δημοτικής επιχείρησης.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΑΝΑ.Σ.Α Παύλος Μιχαηλίδης, με επιστολή του στα τοπικά μέσα της Θράκης,καταγγέλλει για συμπαιγνία τον δήμαρχο της πόλης κ.Λαμπάκη και τον νυν πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης κ.Αρβανιτίδη για απόπειρα συγκάλυψης της υπόθεσης,παρότι ο τελευταίος αναγνώρισε την παρανομία των πρώην στελεχών.

Αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο κ.Μιχαηλίδης:

«Η υπόθεση με τη δημοτική επιχείρηση (Τ.Ι.Ε.Δ.Α) του Δήμου Αλεξανδρούπολης, που αποκάλυψε η έγκυρη αθηναϊκή ιστοσελίδα "Newpost", εκθέτει τον Δήμο στο πανελλήνιο. Ο νυν πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης ΤΙΕΔΑ κ. Τριαντάφυλλος Αρβανιτίδης, αφού παραδέχτηκε το δημοσίευμα, προσπάθησε με δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ να δικαιολογήσει το γεγονός ως άγνοια του σχετικού νόμου από πλευράς των στελεχών της προηγούμενης διοίκησης και σε οικονομική αδυναμία αυτών το γεγονός της μη επιστροφής των χρημάτων. Μάλιστα επικαλέστηκε και μια προφορική ρύθμιση που τους έγινε και η οποία προφανώς ποτέ δεν τηρήθηκε. 

Δεν μπορεί να ευσταθεί το όποιο επιχείρημα για μη γνώση του νόμου από πλευράς της δημοτικής αρχής. Πόσο δε μάλιστα όταν αυτός είχε εφαρμοστεί σε όλες τις υπόλοιπες δημοτικές επιχειρήσεις (ΔΕΥΑΑ, ΑΠΟΚΔΑ, ΠΟΛΥΚΟΙΝΩΝΙΚΟ) πλην της ΤΙΕΔΑΕίναι αξιοπερίεργο και προς περαιτέρω διερεύνηση, το γεγονός ότι στο δημοσίευμα του newpost αναφέρεται πως τελικά και μόνο λόγω της καταγγελίας, τον Φεβρουάριο του 2015, το σημερινό πλέον Δ.Σ της δημοτικής επιχείρησης μείωσε με απόφασή του αναδρομικά τις αποδοχές.  Εύλογα κάποιος θα αναρωτηθεί πως αν δεν γινόταν η εν λόγω καταγγελία, με το δεδομένο πως ούτε ο κ. Αρβανιτίδης (ο νυν πρόεδρος) γνώριζε τον νόμο (κατά δήλωσή του), δεν θα είχε ΠΟΤΕ αποκαλυφθεί το παράνομο της υπόθεσης. 

Επίσης ο κ.Αρβανιτίδης δήλωσε πως οι μειώσεις στους δικούς τους μισθούς γίνανε όχι λόγω νόμου (τον οποίο αγνοούσε) αλλά λόγω καλής προθέσεως, ένεκα και της οικονομικής συγκυρίας. Επειδή άγνοια νόμου από πρόεδρο Ανωνύμου Εταιρείας δεν νοείται, δίνει το δικαίωμα στον καθένα να υποθέσει πως με αυτή του την στάση, προσπάθησε να συγκαλύψει την υπόθεση, γεγονός που θα είχε επιτευχθεί, αν δεν γινότανε η καταγγελία έξι μήνες μετά... Εξάλλου είναι γεγονός πως φυσικά και γνωρίζανε τον νόμο και τον εφάρμοζαν κατά γράμμα, όλοι του οι συνάδελφοι, πρόεδροι των υπολοίπων δημοτικών επιχειρήσεων, τόσο στην Αλεξανδρούπολη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα!!!

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό "maximum fm", ο κ. Αρβανιτίδης κατέστησε σαφές πως όλα αυτά ήταν σε πλήρη γνώση του κ. Δημάρχου, με τον οποίο όπως ακριβώς δήλωσε διατηρούσαν και διατηρούν άριστη και στενή σχέση. Επίσης πως δεν σκοπεύει να δώσει σε κανένα λογαριασμό αναφερόμενος μάλιστα στους δημοτικούς συμβούλους κυρίους Μιχαηλίδη και Φωτιάδη. Στην ίδια ραδιοφωνική εκπομπή ο κ. Απόστολος Φωτιάδης (πρώην υφυπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ) με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου, αποκάλυψε πως αυτός ήταν που προέβη στην εν λόγω καταγγελία, αφού προηγουμένως είχε ενημερώσει τον κ. Λαμπάκη μέσα στο δημοτικό συμβούλιο για την μη εφαρμογή του νόμου, χωρίς όμως καμία ανταπόκριση.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και από τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου στις 5/11/2014, σύμφωνα με τα οποία γίνεται σαφής αναφορά για το θέμα της μη εφαρμογής του νόμου καθώς και της προκλητικής αδιαφορίας του δημάρχου για το γεγονός αυτό. Επί πλέον ο κ. Φωτιάδης στην ίδια συνέντευξη έκανε την πολύ σοβαρή καταγγελία πως η ΤΙΕΔΑ χρησιμοποιήθηκε σαν “πλυντήριο” για να καλυφθούν ενέργειες του Δήμου και πως πιθανώς να υπάρχουν και άλλες παρόμοιες υποθέσεις.

Οι πολιτικές και όχι μόνο ευθύνες του κ. Λαμπάκη ως δημάρχου Αλεξανδρούπολης στην προκειμένη περίπτωση είναι ξεκάθαρες τόσο λόγω της γνώσης του για όλες τις πτυχές της υπόθεσης καθώς και της συνέργειας του στην προσπάθεια συγκάλυψης της, αλλά και από το γεγονός ότι αρκετά από τα εμπλεκόμενα στελέχη του τα διατηρεί μέχρι και σήμερα σε ανάλογες αμειβόμενες θέσεις ευθύνης.»