Χιλιάδες Αθηναίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πρυτανείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και έδωσαν το παρών τους σε μια εντυπωσιακή σε μέγεθος συγκέντρωση στα Προπύλαια, στην οποία συμμετείχε και η κίνηση «Σπίθα» του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη.
Ο Μίκης Θεοδωράκης τραγουδώντας μπροστά σε 10.000 κόσμου το «Ένα το χελιδόνι», είπε χαρακτηριστικά πως πρέπει και οι ζωντανοί να δώσουν το αίμα τους έτσι ώστε αυτή την ύστατη στιγμή να σώσουμε την πατρίδα από το επιχειρούμενο ξεπούλημα.

Ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε τους έλληνες να «αντιδράσουν ενωμένοι στις επαίσχυντες συμφωνίες του μνημονίου που παραχωρούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», ενώ αναφερόμενος στη συναίνεση τόνισε ότι «συναίνεση που σημαίνει υπακοή στην Τρόικα δεν μπορεί να υπάρξει». Η συγκέντρωση συνεχίζεται με τον Μίκη Θεοδωράκη να μιλάει αυτή τη στιγμή στο βήμα.

Ωστόσο, προηγουμένως, τον λόγο πήρε ο  πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Πελεγρίνης τονίζοντας ότι: «η χώρα μας αν πιστέψουμε τα λόγια του ποιητή "πως σκλάβος είναι εκείνος που περιμένει να τον ελευθερώσουν» βρίσκεται σε καθεστώς ανελευθερίας.

 Μπροστά στον κίνδυνο της οικονομικής χρεοκοπίας ζητήσαμε από άλλους από έξω να μας βοηθήσουν να βγούμε από το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει. Ζητήσαμε, γιατί στο αίτημα αυτό ας μην κρυβόμαστε συμμετέχουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλοι. Η κυβέρνηση ήταν εκείνη που ανέλαβε την πρωτοβουλία για την ενέργεια αυτή. Η Βουλή επειδή την ενέκρινε και ο κόσμος καθόσον την υποδέχτηκε έστω γογγύζοντας.

Το γεγονός ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις και οικονομικοί φορείς που αντιδρούν στην οικονομική συνδρομή των ξένων, η οποία υπονομεύει την ελευθερία μας, δεν αλλάζει την κοινωνία μας στο σύνολό της. Το πιο απογοητευτικό, όμως, είναι ότι κάθε φορά που εξαγγέλλονται νέα μέτρα σωτηρίας βουλιάζουμε όλο και πιο βαθιά στον βάλτο της απελπισίας».


Πηγή:tovima