Με δύο ώρες καθυστέρηση άρχισε η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, λόγω της αργοπορίας ενός εκ των δικηγόρων του κατηγορουμένου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της προέδρου της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μ. Λεπενιώτη, η οποία απευθυνόμενη προς το συνήγορο είπε: «Είναι αδιανόητο να σας περιμένουν εκατό άνθρωποι πάνω από τρεις ώρες...». Από την πλευρά του ο συνήγορος ζήτησε συγνώμη από το δικαστήριο και επισήμανε ότι οι συνάδελφοι του δεν δείχνουν προθυμία να αναλάβουν τον πελάτη του, όταν αυτός αδυνατεί να παραστεί.

Ωστόσο, κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία τέθηκε και το θέμα της αποχής των δικηγόρων, την οποία έχει αποφασίσει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νέο Κώδικα Πολιτικής Αγωγής. Η αποχή αρχίζει αύριο, Τετάρτη και θα διαρκέσει μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε από τους δικηγόρους και των δύο πλευρών να ζητήσουν άδεια από τους Συλλόγους τους για να παραστούν στη δίκη, επικαλούμενοι της ειδικές συνθήκες της υπόθεσης, καθώς τον ερχόμενο Φεβρουάριο συμπληρώνεται το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης του Γιώργου Ρουπακιά.

Επιπλέον, κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία τέθηκε εκ νέου από την πολιτική αγωγή το περιστατικό βίας που σημειώθηκε στο περιθώριο της προηγούμενης συνεδρίασης του δικαστηρίου με εμπλεκόμενο τον συνήγορο υπεράσπισης, Θ.Καρυδομμάτη, ο οποίος καταγγέλθηκε ότι χειρόδικησε σε βάρος γυναίκας που παρακολουθούσε τη συνεδρίαση. Όπως είπαν οι συνήγοροι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό αλλά για συγκεκριμένη τακτική που σκοπό έχει την παρεμπόδιση της αποκάλυψης «της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης».

Η διαδικασία τελικά ξεκίνησε με την συνέχεια της κατάθεσης της μάρτυρος Παναγιώτας Καραγιαννίδου αλλά, διεκόπη λίγα αργότερα λόγω κωλύματος στο πρόσωπο του γραμματέα.

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο, όποτε και οι συνήγοροι της υπεράσπισης θα ανακοινώσουν αν έλαβαν άδεια ή όχι από τον Σύλλογό τους για να μετάσχουν στη δίκη.

Το δικαστήριο διέκοψε για αύριο το πρωί στις 10.00, προκειμένου να δοθεί στου συνηγόρους ο χρόνος για να ζητήσουν άδεια από τους Συλλόγους τους και να παραστούν στη δίκη.